Hrvatska - 11 godina u EU

Pogled na proširenje Europske unije i obilježavanje 20 godina proširenja iz 2004.

Na današnji dan, 1. srpnja 2024. Hrvatska obilježava 11 godina članstva u Europskoj uniji, reflektirajući na značaj ovog događaja za zemlju i njene građane

Ovaj trenutak pruža priliku za prisjećanje na jedno od najvažnijih proširenja EU-a koje se dogodilo prije 20 godina, 1. svibnja 2004. godine. Tada je deset novih država članica – Cipar, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija – pristupilo Uniji, povećavši njen politički, ekonomski i kulturni utjecaj.

Proširenje 2004.: Prekretnica u povijesti EU

Proširenje iz 2004. godine jedno je od najvećih i najvažnijih u povijesti Europske unije. Tada je EU postala mnogo veći entitet, protežući se od Tallinna do Lisabona i od Dublina do Nikozije. To proširenje nije samo povećalo broj članica, već je transformiralo Uniju u jedno od najvećih jedinstvenih tržišta na svijetu, donoseći rast i prosperitet novim članicama i cijeloj Uniji.

Učinak proširenja na nove države članice

Za nove članice, proširenje je donijelo brojne prednosti, uključujući veća prava i slobode za građane, jačanje demokracije i vladavine prava te povećanje ekonomskih prilika. Od 2004. godine, više od 2,7 milijuna građana iz deset novih država članica iskoristilo je priliku za učenje i rad u inozemstvu zahvaljujući programima poput Erasmus+. Prosječna očekivana životna dob u tim državama porasla je sa 75 na 79 godina, gotovo izjednačivši se s prosjekom EU-27.

Gospodarski rast bio je značajan – gospodarstva Poljske i Malte više su se nego udvostručila, dok je slovačko gospodarstvo poraslo za 80%. Realne plaće su se udvostručile, a razina siromaštva prepolovila. Također, sedam od deset novih članica uvelo je euro, što je dodatno olakšalo ekonomske aktivnosti i integraciju na jedinstveno tržište.

Utjecaj na postojeće države članice

Proširenje je također imalo pozitivan utjecaj na postojeće države članice. Trgovinski odnosi su se znatno poboljšali – španjolski izvoz u deset novih država udvostručio se, dok je talijanska trgovina robom porasla za 77%. Cijeli je kontinent profitirao od povećanog protoka robe, usluga, kapitala i ljudi, što je dovelo do rasta i blagostanja.

Izazovi i prilagodbe

Iako su koristi od proširenja bile značajne, prilagodba novim pravilima i standardima bila je izazov za mnoge nove članice. Konkurencija na većem tržištu zahtijevala je brzu prilagodbu i modernizaciju u različitim sektorima. Europska unija je pružala podršku kroz razne fondove i instrumente kako bi osigurala pravednost i ublažila promjene.

Dvadeset godina uspjeha

Proširenje iz 2004. godine priča je o uspjehu. Unatoč brojnim izazovima, uključujući financijsku krizu, pandemiju COVID-19 i geopolitičke tenzije, proširena EU uspjela je pronaći odgovore i ostvariti rezultate. Danas je EU snažniji zahvaljujući svom proširenju, a svaka država članica bolje je pozicionirana za suočavanje s europskim i globalnim izazovima.

Hrvatska – 11 godina u EU

Hrvatska je tijekom svojih 11 godina članstva u EU iskusila mnoge prednosti, uključujući ekonomski rast, povećanje životnog standarda i jačanje međunarodne pozicije. Članstvo u EU otvorilo je nove prilike za građane, poduzeća i institucije, omogućujući im sudjelovanje u zajedničkom europskom projektu.

Obilježavanje 20 godina proširenja iz 2004. i 11 godina hrvatskog članstva u EU prilika je za refleksiju o postignućima i izazovima proširenja. Proširenje je obogatilo EU novim perspektivama i resursima, osnažujući Uniju da se bolje nosi s budućim izazovima. Hrvatska, kao dio te velike europske obitelji, nastavlja graditi svoju budućnost unutar snažne i ujedinjene Europe.

Izvor: https://commission.europa.eu/20-years-together_hr

EUROPE DIRECT ČAKOVEC

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice (www.europedirect-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, Instagramu i Twitteru, te poslati e-mail (info@europedirect-cakovec.eu) ili nazvati na broj telefona 040/374-016.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije