PROJEKT

INOVATIVNO I ODRŽIVO PODUZETNIŠTVO Sobočan d.o.o. na putu inovacija i industrije 4.0.

Sobočan, renomirani europski proizvođač namještaja za prodajne, poslovne i hotelske prostore iz Murskog Središća, uspješno je proveo još jedan zahtjevan i inovativan projekt

Ovaj put riječ je o projektu Komercijalizacija inovativnog proizvoda The Reformer tvrtke Sobočan d.o.o. koji je zbog svog doprinosa EU politikama podrške inovativnom i održivom poduzetništvu, sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije.

Projekt The Reformer nije nastao kao izdvojena aktivnost već isti treba staviti u kontekst razvoja i pozicioniranja Sobočana kao suvremenog, inovativnog poduzeća koje teži graditi svoje poslovanje kao zeleno i održivo.

„U jeku globalne pandemije COVID-19, vlastitim smo resursima u Sobočanu dizajnirali i na tržište lansirali kolekciju uredskog namještaja pod brendom movo, koja svojom funkcionalnošću i mogućnošću prilagodbe prostoru pruža sve uvjete za profesionalni rad. Svaki movo model je mobilan, sklopiv, opremljen strujnom kutijom i spremištem te ima mogućnost zaključavanja. Od svog pojavljivanja na tržištu, movo kolekcija je višestruko nagrađivana, osvojivši među ostalim četiri prestižne europske nagrade iz područja dizajna, inovativnosti i funkcionalnosti“, istaknuo je Jako Horvat, voditelj strateških projekata u Sobočanu.

Vremenom je kolekcija doživjela dizajnerska i funkcionalna osvježenja, a upravo je uvođenje novog istoimenog modela u kolekciju, njegova komercijalizacija te temeljito inoviranje procesa proizvodnje predmet projekta The Reformer.

Provedba projekta se temeljila na sinergiji usporednih aktivnosti:

  • Inovacija procesa proizvodnje za proizvodnju inovativnih proizvoda

– implementacija nove tehnologije za obradu metalnih dijelova namještaja

– implementacija novih procedura i inovativna organizacija proizvodnog procesa

  • Inovacija procesa i upravljanja logistikom gotovih dijelova proizvoda (u području upravljanja otpremom, pakiranjem i evidentiranjem sadržaja paleta)
  • Promotivne aktivnosti predstavljanja inovativnih proizvoda te proizvodnih mogućnosti Sobočana, kao i nastupi Sobočana na sajmovima i promotivnim događanjima u Hamburgu, Koelnu i Amsterdamu

Dakle, okosnicu projekta i srž inovacija procesa činilo je uvođenje industrije 4.0 u tvrtku kroz robotizaciju i digitalizaciju procesa, radikalno jačanje procesne i organizacijske učinkovitosti tvrtke Sobočan čime smo stvorili preduvjete za uspješno lansiranje inovativnog proizvoda The Reformer na tržište“, ističe Jako Horvat. Provedba ovog projekta u skladu je sa strategijom digitalne, zelene i inovativne transformacije u čiju je provedbu Sobočan u posljednje 4 godine investirao više od 12 milijuna eura uz korištenje nacionalnih i EU poticaja gdje je to bilo moguće.

Uz svoje dnevne poslovne aktivnosti na dizajniranju, proizvodnji i montaži namještaja za domaće i strano tržište Sobočan će se u dolazećem razdoblju fokusirati na investicije u nove tehnologije, dogradnju vlastite solarne elektrane sa fotonaponskim panelima snage 300 kW te na dodatno usklađivanje svog poslovanja sa ESG načelima.

Naziv projekta: Komercijalizacija inovativnog proizvoda The Reformer tvrtke Sobočan d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta: 1.460.180,70 EUR

Ukupni prihvatljivi izdaci projekta: 1.236.561,84 EUR

EU sufinanciranje projekta: 705.671,26 EUR

Razdoblje provedbe projekta: 1.7.2022.-1.7.2024.

Projekt je odobren za sufinanciranje putem Poziva za dostavu projektnih prijedloga „Komercijalizacija inovacija“ (Referentni broj: C1.1.2. R2-I5) u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021.-2026.

„Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije