MEDICINA I ZDRAVLJE

POLIKLINIKA ANALIZA Nudimo Cancer screen – inovativni test za otkrivanje genetske predispozicije za rak

Cancer screen je jedan od najdetaljnijih testova za identifikaciju genetske predispozicije za rak. Ovo testiranje radi se samo jednom u životu, ali je bitno obaviti ga na vrijeme.

Genetsko testiranje za utvrđivanje predispozicije za rak izuzetno je važno ako u vašoj obitelji postoji povijest raka dojki, jajnika ili drugih oblika malignih tumora. U Americi i mnogim europskim zemljama, u takvim slučajevima, genetsko testiranje i savjetovanje postali su uobičajeni. Takvo testiranje može pružiti važne informacije o vašem zdravstvenom stanju i pomoći u prepoznavanju rizika od razvoja određenih vrsta raka.

Ovaj korak je ključan jer postoje preventivne i terapijske mjere koje mogu značajno smanjiti rizik i spriječiti razvoj raka. Važno je pravovremeno reagirati kako bi se poduzele sve potrebne mjere za zaštitu vašeg zdravlja.

Poliklinika Analiza nudi rješenje – Cancer screen, napredni test za otkrivanje genetske predispozicije za rak. Većina ljudi nije svjesno svoje nasljedne sklonosti prema raku dok se bolest ne manifestira. Kada geni povezani s određenim tipovima raka ne funkcioniraju pravilno, rizik od razvoja te bolesti značajno raste. Informacije o prisutnosti patogenih varijanti gena omogućuju pacijentima da razviju zdravstveni plan i poduzmu preventivne mjere na vrijeme.

Cancer screen je jedan od najdetaljnijih testova za identifikaciju genetske predispozicije za rak, analizirajući do 79 gena koji su povezani s povećanim rizikom od 24 različite vrste nasljednih oblika raka. Među njima se ističu geni BRCA1 i BRCA2, koji značajno povećavaju rizik od raka dojke i jajnika. Test je preporučen svima koji žele saznati svoj zdravstveni rizik i poduzeti preventivne mjere, a posebno je koristan za osobe s obiteljskom poviješću raka.

Geni BRCA1 i BRCA2 igraju ključnu ulogu u popravku oštećenja DNK u stanicama. Kada postoji bilo koja od nekoliko stotina otkrivenih patogenih varijanti na ovim genima, njihova funkcija može onemogućiti popravak i prouzročiti nepravilnosti u sintezi DNK lanca, koji potom daje krive informacije stanicama.

Nedavne studije pokazuju da kod deset tisuća nositelja BRCA mutacija postoji dramatično povećan rizik od raka dojke, između 50% i 85%. Rizik od raka jajnika je 15% do 45% za nositelje BRCA1 mutacije i 10% do 20% za nositelje BRCA2 mutacije. Poliklinika Analiza nudi Basic panel (analiza BRCA1 i BRCA2 gena), Standard panel (BRCA1, BRCA2 i dodatnih 24 gena) te Plus panel (ukupno 74 gena).

Cancer screen omogućuje ranu detekciju genetskih predispozicija za rak, pružajući pacijentima vitalne informacije za pravovremenu prevenciju i zaštitu zdravlja.

Poliklinika Analiza osnovana je 2001. godine kao dijagnostički zdravstveni centar specijaliziran za laboratorijske usluge. Sveobuhvatnost testiranja, inovativne usluge, uključivanje liječnika specijalista nakon obavljene laboratorijske dijagnostike, poslovne jedinice diljem Hrvatske, baš kao i dugogodišnje iskustvo, izdvajaju Polikliniku Analiza kao jednog od lidera u segmentu privatnog zdravstva.

Više informacija pronađite na službenim stranicama www.poliklinika-analiza.hr, zatražite slanjem e-maila na adresu info@mcanaliza.org, telefonski na broj 01 2099 880 ili posjetite Polikliniku Analiza Varaždin kod starog ulaza u bolnicu na adresi Janka Jurkovića 2A.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije