MACAN BI BIO PONOSAN Svijetla je budućnost GK Marijan Zadravec Macan

Rezultat sa Svjetskog kupa u Osijeku, kakav još nije postignut hrvatskoj gimnastici, rezultat je kvalitete rada i „Macanove škole gimnastike"

Uspjeh Udea i Samboleca još uvijek odjekuje

Povijesni uspjeh dvojca Filip Ude i Marko Sambolec još uvijek rezonira čakovečkim i međimurskim kako sportskim tako i društvenim vodama. Iako je od osvajanja Filipovog srebra i Markove bronce na istoj spravi na istom velikom gimnastičkom natjecanju prošlo skoro dva tjedna ponos se i dalje osjeća u redovima Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan. Rezultat sa Svjetskog kupa u Osijeku, kakav nije postignut ne samo u čakovečkoj već hrvatskoj gimnastici, i za one malo slabije poznavatelje sportskih prilika u nas, nije iznenađenje.

Macanova škola gimnastike

Kako objašnjava predsjednik kluba Željko Jakopec rezultat dvojca Ude-Sambolec je direktan pokazatelj kvalitete rada u onome što gimnastički krugovi nazivaju „Macanova škola gimnastike“. „Ude ima dugu i uspješnu karijeru, a ne samo jedan bljesak i  sada je došao talentirani i jako marljiv Sambolec.  Imamo i nove klince, i ako će i oni nastaviti vrijedno raditi, bit će tu još puno materijala za novinske stupce“  je izjavio prvi čovjek GK Marijan Zadravec Macan. Dodao je kako su u klubu jako dobro posloženi, da imaju fenomenalnu trenersku ekipu, da svatko ima svoje zadatke i odrađuje svoj dio posla te da onda rezultati ne izostaju.

Gimnastička obitelj – više od kluba

„Voditi ovakav klub je ozbiljan posao, tu je dosta odricanja i puno utrošenog vremena, ali to je izuzetna čast i veliko zadovoljstvo. Imamo mlade i školovane trenere koji su željni dokazivanja i nije im teško raditi. Neki su zaposleni, neki su vanjski suradnici, a ima i dosta volontera. Na njihovom čelu je Igor Kriajimski, stručnjak svjetskog formata, koji se dokazao stvaranjem izvanserijskih rezultata i u muškoj i ženskoj gimnastici. Kada svim tim sastojcima dodate nevjerojatne organizacijske i komunikacijske sposobnosti dugogodišnjeg sportskog direktora Maria Vukoje, čovjeka čije ime i prezime ima težinu na samo u nacionalnim već i svjetskim sportskim okvirima, onda imate sve potrebno za uspjeh“ rekao je čelni čovjek najtrofejnijeg međimurskog sportskog kolektiva dodavši kako je GK Marijan Zadravec Macan više od kluba. „To je obitelj, a obitelj se uvijek drži skupa. To je ostavština pokojnog i nikad prežaljenog Marijana Zadravca Macana i siguran sam da bi on bio ponosan na današnju čakovečku gimnastiku“ naglasio je predsjednik Jakopec.

Gimnastika odličan bazični sport

Klub broji više od 400 članova, od koji je preko 130 registriranih gimnastičkih natjecatelja. Brojni čakovečki mališani, predškolci i učenici nižih razreda osnovnih škola, bili su ili još uvijek jesu dio univerzalnih sportskih škola u Macanu. Gimnastika je jedan od tri bazična sporta, a povratna informacija iz nogometnih, rukometnih, košarkaških i drugih čakovečkih klubova govore kako im u njihove redove iz Macana pristižu odlično motorički pripremljena djeca s pozitivnim trenažnim navikama.

Još bolji dani za čakovečku gimnastiku

Kovačnicu gimnastičkih uspjeha, danas Macanov dom, a prije Sokolski dom i Partizan, čeka veliki facelifting. Dugo najavljivana obnova kreće s prvim danima ljeta, ali će konačnom rješenju stanarskih problema čakovečke gimnastike pripomoći i skoro otvaranje balon dvorane kod Učiteljskog fakulteta. Iz kluba poručuju kako će se svečana vrpca prerezati kroz koji dan, a nakon toga će se odmah krenuti s radovima na pretvaranju dvorane Učiteljskog fakulteta u gimnastičku dvoranu čiji završetak se poklapa s početkom obnove Macanovog doma. Nakon što svi radovi budu gotovi čakovečka gimnastika imat će dvije dvorane: Macanov dom za rad s djecom do 10 godina po najvišim svjetskim standardima, a u gimnastičkoj dvorani Učiteljskog fakulteta radit će selekcije kluba i vrhunski sportaši. Cijela investicija u balon i obnovu postojeće dvorane Učiteljskog fakulteta  iznosi oko 500.000 eura. U to ulazi kredit kluba, donacije, sponzorstva i sredstva Grada Čakovca i Međimurske županije, dok obnovu Macanovog doma pokriva Grad Čakovec te Ministarstvo turizma i sporta. Sve to znači da će klupska evidencija porasti i na 800 članova, a to će opet značiti zapošljavanje novih, prije svega mladih kineziologa.

Slijedi Europsko prvenstvo

Paralelno s građevinskim i infrastrukturnim radovima, te s treninzima mladih članova kluba, pred dvojcem Ude – Sambolec je nastup na Europskom prvenstvu. Obojica Macanovca su uspjeli izboriti nastup na smotri najboljih Starog kontinenta koja će biti održana u talijanskom Riminiju od 24. do 28. travnja. Plasman u finale jednog od njih bio bi novi nevjerojatan uspjeh. Kako se to u sportu voli reći: Samo je nebo granica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije