MAJSTORI SOLARNIH PANELA 

ELZEB d.o.o. DUBRAVA KRIŽOVLJANSKA Postavili preko 700 solarnih elektrana širom regije – pronađite i vi svoje idealno solarno rješenje!

Već 30 godina, tvrtka Elzeb iz Dubrave Križovljanske sinonim je za kvalitetu i stručnost u području elektronike, a zadnjih desetak godina proširili su svoje usluge na području solarnih rješenja. Do sada su ugradili preko 700 fotonaponskih elektrana, od Slovenije i Austrije do Hrvatske.

Prijave projekata za sufinanciranje 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je poziv za zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Mjere su namijenjene povećanju toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice, ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora i fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju. Dodatno, prijavitelji imaju opciju ovlastiti drugu osobu za podnošenje prijave projekta, tako da Vam ukoliko je potrebno, tu uslugu može pružiti tvrtka Elzeb.

Povodom toga, razgovarali smo s Emilom Zebecom, vlasnikom i direktorom tvrtke Elzeb d.o.o., koji je nam je rekao: „Već trideset godina pružamo širok spektar usluga i proizvoda u području elektronike, te kontinuirano razvijamo i proizvodimo elektroničke aparate i uređaje. U posljednjih deset godina fokusirali smo se na pružanje cjelovitih rješenja u području proizvodnje solarne energije, uključujući planiranje, projektiranje i izgradnju sunčanih elektrana. Postavili smo više od 700 takvih elektrana, uglavnom na obiteljskim kućama, uvijek prilagođavajući se potrebama naših klijenata i koristeći svoje bogato iskustvo kako bismo pružili najbolje moguće preporuke.”

Tim od 12 zaposlenika tvrtke Elzeb igra ključnu ulogu u uspjehu poslovanja ove  tvrtke. Njihovo iskustvo i vizija, te sjedište poduzeća, koje se nalazi tik uz slovensku granicu, bili su ključni faktori za postavljanje velikog broja solarnih elektrana u Sloveniji.

– Naša tvrtka već dugi niz godina aktivno sudjeluje u razvoju i proizvodnji elektroničkih aparata poput info kioska i jukeboxova. Posljednjih deset godina fokusirali smo se i na područje solarnih elektrana. Zbog blizine granice (samo desetak metara od Graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska), te poticaja koje je Slovenija već tada nudila za proizvodnju električne energije iz solarnih sustava, odlučili smo započeti instalaciju tih sustava upravo u Sloveniji.

U posljednje dvije godine sve je veći interes za solarnim elektranama i u Hrvatskoj. Republika Hrvatska trenutno potiče proizvodnju električne energije iz solarnih sustava kako bi povećala udio energije iz obnovljivih izvora te ostvarila veću energetsku neovisnost – naglasio je direktor Zebec.

Izgradnja po sistemu ključ u ruke 

Tvrtka ELZEB d.o.o. pruža usluge izgradnje sunčanih elektrana temeljene na konceptu “ključ u ruke”, što znači da se brinu za svaki korak procesa, od početne ideje do potpune implementacije sustava, s ciljem da investitori budu što manje opterećeni.

– U skladu s željama i potrebama investitora, kao i našim stručnim savjetima, pružamo idejna rješenja za sunčane elektrane te ih potom detaljno razrađujemo u projektima. U našem timu imamo zaposlenog projektanta koji pazi na kvalitetu i preciznost svakog projekta. Nakon što projekt bude završen, preuzimamo sve potrebne korake za dobivanje dozvola i elektroenergetskih suglasnosti. Nakon odobrenja, započinjemo s realizacijom projekta. Za sunčane elektrane postavljene na obiteljskim kućama, ovaj proces obično traje samo jedan ili dva dana na terenu ili krovu. Naš glavni cilj je osigurati da investitor dobije najbolju vrijednost za uloženi novac u najkraćem mogućem vremenu, uz minimalni osobni angažman. – pojasnio je Zebec. 

Nudimo idealno solarno rješenje prilagođeno vašim potrebama i zahtjevima

Prvi koraci prema ugradnji solarne elektrane obično se odvijaju u uredu, no ključni dio posla događa se na terenu.

– Na licu mjesta pružamo investitorima savjete kako bi odabrali optimalno rješenje, uzimajući u obzir ne samo njihove trenutne potrebe, već i buduće izazove. S obzirom na vijek trajanja solarnih elektrana od trideset godina, važno je razmišljati dugoročno o potrebama za energijom. Uzmemo li u obzir očekivani porast potrošnje zbog novih tehnologija poput dizalica topline i električnih vozila, preporučujemo investitorima postavljanje nešto snažnijih elektrana. Nedavne promjene propisa koje se odnose na višak proizvedene električne energije dodatni su argument u korist ove preporuke. Nakon dobivanja elektroenergetske suglasnosti, započinjemo s postavljanjem elektrane.

Kvalitetni solarni paneli – investicija u obnovljivu energiju

– Iako je idealno orijentirati solarnu elektranu prema južnoj strani, mogu se koristiti i jugozapadna ili jugoistočna strana, budući da idealni položaj krova rijetko postoji. Naše elektrane se grade koristeći kvalitetne komponente renomiranih svjetskih proizvođača poput Canadian Solar, Trina Solar, Longi, Solar Edge i Huawei, prilagođavajući se željama investitora. Većina investitora preferira da im mi osiguramo sav materijal radi ukinutog PDV-a, budući da pojedinci ne mogu odbiti PDV prilikom samostalne kupovine materijala, što često upozoravamo. Osim toga, pružamo jamstvo na ugradnju i sav materijal.

Investitori ponekad izražavaju zabrinutost zbog mogućih oštećenja panela uslijed vremenskih nepogoda. Međutim, dosad nismo imali slučajeva razbijenih panela zbog tuče jer koristimo panele s kaljenim staklom debljine 3,2 mm, što pruža iznimnu otpornost na vanjske utjecaje.

Isplativost solarnih elektrana za prosječno kućanstvo

Trenutne cijene komponenti solarnih elektrana za vlastite potrebe prosječnog kućanstva omogućuju ukupnu cijenu elektrane priključene na mrežu do 1100 EUR po kW instalirane snage. Ovo predstavlja značajan pad u odnosu na cijene prije pet ili šest godina, a s primjenom novih tehnologija u proizvodnji komponenti očekuje se daljnje smanjenje cijena.

Za zadovoljenje potreba za električnom energijom prosječnog kućanstva, obično je dovoljna elektrana snage oko 6 kW, za što je potrebno otprilike 30 m2 površine krova. To znači da je potrebno osigurati oko 5 m2 površine krova za svaki kW snage elektrane.

Period povrata investicije u sunčanu elektranu građenu za vlastite potrebe obiteljske kuće, uz povoljan položaj krova, kreće se između 5 i 8 godina. Uz subvenciju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, taj period može se skratiti na 3 do 6 godina, čak i uz minimalnu subvenciju.

Poznavanjem stvarne potrošnje kućanstva tijekom cijele godine, te veličine i položaja krova, moguće je preciznije odrediti potrebnu veličinu elektrane, ukupne troškove ugradnje te stvarni period povrata investicije.

Što učiniti s viškom struje?

Što se tiče viška struje, od početka ove godine više nema problema ako domaćinstvo proizvede više električne energije nego što potroši. Svi viškovi se otkupljuju od strane opskrbljivača i isplaćuju vlasniku elektrane na račun. Ranije, prema dosadašnjem načinu obračuna, višak proizvedene električne energije bi rezultirao prelaskom u nepovoljan model obračuna, što je poticalo vlasnike elektrana da potroše svu proizvedenu električnu energiju. Međutim, ta praksa se mijenja, ističe Zebec.

Hrvatska već neko vrijeme potiče investicije u solarne elektrane, a nedavno su promijenjeni propisi vezani uz izdavanje odobrenja za priključenje. Očekuje se da će ove promjene olakšati dolazak do suglasnosti za postavljanje solarnih elektrana i ubrzati proces priključenja.

Odabir najisplativijeg pristupa u solarnoj energetici

Što se tiče najisplativijeg pristupa, definitivno je najpovoljnije izgraditi solarnu elektranu za vlastite potrebe jer svaki kilovatsat koji proizvedete znači da ne morate kupovati električnu energiju. U tom scenariju, snaga elektrane je ograničena zakupljenom snagom prema mreži HEP-ODS-a. Međutim, kod jednofaznog priključka, maksimalna snaga elektrane je 3,68 kW, što je obično premalo za domaćinstva, OPG-ove i slične potrebe, te često neisplativo. Zbog toga, savjetujemo dokup snage i prelazak na trofazni priključak, kako ističe Zebec.

S druge strane, proizvodnja struje za prodaju zahtijeva drugačiji pristup. Za to se često grade veliki sustavi, odnosno farme koje su posebno dizajnirane i izgrađene s tom svrhom – rekli su nam u Elzebu. 

Za sve dodatne informacije ili konzultacije o ugradnji solarnih panela, slobodno se obratite tvrtki Elzeb d.o.o. Kontakt osoba je Emil Zebec, a možete ga kontaktirati na broj telefona 098/680-835 ili putem e-maila na adresu solarno@elzeb.hr. Posjetite ih na adresi Varaždinska 38 u Dubravi Križovljanskoj. Rado će vam pomoći pronaći idealno solarno rješenje prilagođeno vašim potrebama i zahtjevima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije