U Međimurju sve popularnija sadnja badema – zdravstvene pogodnosti koje pruža ovo koštičavo voće

Zadnjih godina u Međimurju se počelo sa sadnjom kulture netipične za hrvatske prostore - badema. Dok poljoprivrednici i dalje uče kako optimizirati sadnju badema na našim prostorima, mi vam donosimo sve detalje o zdravstvenim pogodnostima koje badem pruža.

Bademi pružaju ogromnu količinu hranjivih tvari

Bademi su bogati zdravim mononezasićenim mastima, vlaknima, proteinima i raznim važnim nutrijentima. Podaci koje je u javnost izdalo Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država pokazuju nutritivnu vrijednost za jednu uncu badema (28 g), odnosno oko 24 cijela badema: 

Kalorije: 164
Masti: 14,2g
Natrij: 0,3 mg
Ugljikohidrati: 6,1g
Vlakna: 3,5g
Šećeri: 1,2g
Proteini: 6g
Vitamin E: 7,3 mg
Magnezij: 76,7 mg

U slučaju da se ne bavite vlastitom proizvodnjom badema, možete ih uvijek kupiti u trgovini, a često se mogu naći i na popustu u Plodine katalogu.

Bademi su fantastičan izvor antioksidansa

Antioksidansi pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa, koji može oštetiti molekule u vašim stanicama i pridonijeti upalama, starenju i bolestima poput raka. Upravo smeđi sloj badema, odnosno kora, je izvor snažnih antioksidansa. Iz tog razloga, blanširani bademi – oni s uklonjenom kožicom – nisu najbolji izbor iz zdravstvene perspektive.

Kliničko ispitivanje na 60 muških pušača otkrilo je da oko 84 grama badema dnevno smanjuje biomarkere oksidativnog stresa za 23-34% u razdoblju od četiri tjedna. Ovi nalazi podupiru druge studije koje su otkrile da jedenje badema uz glavne obroke smanjuje neke markere oksidativnog oštećenja.

Bademi su bogati vitaminom E

Vitamin E je vitamin topiv u mastima u nekoliko oblika, ali alfa-tokoferol je jedini koji koristi ljudsko tijelo. Njegova glavna uloga je djelovati kao antioksidans, hvatajući slobodne elektrone – takozvane “slobodne radikale” – koji mogu oštetiti stanice.

Ovi antioksidansi imaju tendenciju nakupljanja u staničnoj membrani u vašem tijelu, štiteći vaše stanice od oksidativnog oštećenja. Bademi su dokazano jedni od najboljih izvora vitamina E na svijetu, a samo oko 30 grama pruža tijelu 37% preporučenog dnevnog unosa.

Više je studija pokazalo da je veći unos vitamina E izravno povezan sa snižavanjem razina srčanih bolesti, raka te Alzheimerove bolesti.

Bademi pomažu pri kontroli šećera u krvi

Bademi su , kao i drugi orašasti plodovi, bogati zdravim mastima, vlaknima te proteinima, dok nemaju u sebi veliku količinu ugljikohidrata. Upravo zbog ovog razloga odličan su izbor za dijabetičare. Još jedna blagodat badema je njihova izuzetno visoka količina magnezija. Ovaj mineral je bitan dio mnogih tjelesnih procesa, čak više od njih 300! Jedan od njih je kontrola šećera u krvi.

Trenutačni RDI za magnezij je 310-420 mg. Oko 50 grama badema osigurava gotovo polovicu te količine – 150 mg ovog važnog minerala. Zanimljivo je da 25-38% ljudi s dijabetesom tipa 2 ima manjak magnezija. Ispravljanjem ovog nedostatka značajno se snižava razina šećera u krvi i poboljšava funkcija inzulina.

Magnezij također pogoduje razinama krvnog tlaka

Zahvaljujući bogatoj količini magnezija koje bademi posjeduju, imaju sposobnost snižavanja razine krvnog pritiska. Visoki krvni tlak jedan je od vodećih pokretača srčanog te moždanog udara i zatajenja bubrega. Manjak magnezija usko je povezan s visokim krvnim tlakom bez obzira na to imate li višak kilograma.

Studije pokazuju da ispravljanje nedostatka magnezija može dovesti do velikih sniženja krvnog tlaka. Ako se ne pridržavate prehrambenih preporuka za magnezij, dodavanje badema u vašu prehranu moglo bi imati ogroman utjecaj.

Bademi mogu sniziti razinu kolesterola

Visoke razine “lošeg kolesterola”, odnosno LDL lipoproteina u krvi predstavljaju ozbiljan rizik srčanih bolesti. Konzumacija jedne do dvije šake badema na dnevnoj bazi uzrokuje smanjenje navedenog kolesterola, što izravno utječe na smanjenje rizika od srčanih bolesti. Osim što sniavaju razinu lošeg kolesterola u krvi, bademi također sprječavaju oksidaciju LDL-a, što je direktno povezano s razvojem srčanih bolesti.

Bademi mogu imati pozitivan učinak na mršavljenje

Orašasti plodovi sadrže nekoliko hranjivih tvari koje naše tijelo teško razgrađuje i probavi. Osim toga, neki dokazi upućuju na to da jedenje orašastih plodova može malo potaknuti metabolizam. Zbog svojih zasitnih svojstava, orašasti plodovi izvrstan su dodatak učinkovitoj dijeti za mršavljenje. Kvalitetno ljudsko istraživanje to podržava.

Osim glavnih, gore navedenih, bademi imaju još mnogo pozitivnih karakteristika za ljudsko zdravlje. Zato vam ih preporučamo kao zdravi snack, umjesto čipsa, čokolade i drugih nezdravih grickalica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije