grad prelog

JEZERO PRELOG Iz EU stiže dodatna 191 tisuća eura za projekt Aqua Adventures

Sjajna vijest stigla je u Prelog netom prije Božića! Europska unija odobrila je projektu akronima AQUA ADVENTURES dodatnih 191.830,83 eura! Razlog za dodjelu dodatnih sredstava je inflacijski pritisak koji je osobito stvorio probleme svim onima koji su u procesu gradnje

Podsjetimo, Grad Prelog je 1. studenog 2020. krenuo u provedbu projekta akronima AQUA ADVENTURES koji sufinancira Europska unija u sklopu programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Partner Grada Preloga je mađarska općina Kistolmács, a glavni cilj projekta je unapređenje turističke ponude na jezerima uz Prelog i Kistolmács.

U zapadnom dijelu Sportsko-rekreacijske zone Prelog u završnoj je fazi izgradnja 60 individualnih korisničkih jedinica, odnosno drvenih objekata s dvije zatvorene i dvije otvorene stranice, zatim dvije sanitarne zgrade s tuševima, četiri igrališta za odbojku na pijesku, pristupnih staza, a uskoro će biti postavljena i drvena promatračnica za promatranje brojnih vrsta ptica te 15 vrtnih grilova i četiri stalka za bicikle.

U sklopu projekta nabavljena je i nova oprema koja će proširiti veslačku ponudu na jezeru, odnosno tri rafting čamca i tri kanua s dodatnom opremom, a prije kraja projekta planira se i nabava kompleta opreme za invalide.

Organiziran je i niz edukacija te turističkih manifestacija. Učenici osnovnih i srednjih škola sudjelovali su na pet radionica o lokalnoj flori i fauni koje su se održale u Sportsko-rekreacijskoj zoni Prelog, a vodili su ih Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog te Luka Hercigonja, fotograf prirode i član udruge BIOM.

Turistički djelatnici i druge zainteresirane osobe upoznate su sa sustavom ETIS u sklopu dvodnevne radionice koju su vodili stručnjaci s Instituta za turizam. ETIS (European Tourism Indicator System) je sustav uspostave monitoringa i menadžmenta za informirano upravljanje destinacijama koje je Europska komisija uspostavila kao dobrovoljni alat još 2016. godine. Mali Lošinj je jedina destinacija u Hrvatskoj koja je uspješno sudjelovala u pilot projektu i sustav održava u funkciji i danas.

Članovi Nautičkog kluba Labud iz Preloga i druge zainteresirane osobe sudjelovale su na trodnevnoj veslačkoj školi u sklopu koje su se okušali u veslanju na SUP-u, rafting čamcu i kanuu pod vodstvom člana HGSS-a Nikole Želimorskog i trenera kajaka Nenada Ujlakija.

Četrdesetak osnovnoškolaca iz Hrvatske i Mađarske sudjelovalo je u dvodnevnoj školi u prirodi na kojoj su se upoznali s lokalnom florom i faunom pod vodstvom stručnjaka iz Međimurske prirode te lokalnom kulturom, običajima i vjerovanjima vezanim uz rijeku Dravu pod vodstvom Maje Lesinger, ravnateljice Knjižnice i čitaonice Grada Preloga. 

U sklopu projekta pokrenuti su Dani dravske ribe na kojima su se okupila ribolovna društva s područja Grada Preloga te pokazala svoje umijeće u pripremi ribe na tradicionalan način, a posebnu atrakciju predstavljao je šaran na rašljama.

Lov na labuđe pero je nautički događaj koji tradicionalno organizira Nautički klub Labud, a uključuje utrku dravskim čamcima (drafski čon), utrku kajacima za ljubavne parove, turnir u praćkanju, glazbeni program i gastronomsku ponudu. Posljednje dvije godine događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. te je uveličan nastupima Kerekesh teatra na otvorenom.  

Projekt akronima AQUA ADVENTURES će završiti 28. veljače 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta sada je 1.547.535,83 eura, a dio koji se odnosi na Grad Prelog iznosi 888.490,83 eura. Europska unija će sufinancirati 85% iznosa.

Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Preloga i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije