PROJEKT AQUA ADVENTURES Grad Prelog razvija turizam, ali i ekološku svijest

Grad Prelog je 1. studenog 2020. godine krenuo u provedbu projekta akronima AQUA ADVENTURES koji sufinancira Europska unija u sklopu programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Partner Grada Preloga je mađarska općina Kistolmács, a glavni cilj projekta je unapređenje turističke ponude na jezerima uz Prelog i Kistolmács

Ovome projektu nije cilj samo razvoj turizma već je istaknuta i zelena komponenta. Njegov su sastavni dio radionice o lokalnoj flori i fauni, dvodnevna škola u prirodi te izgradnja drvene promatračnice za ptice.  

Na prvoj od pet radionica o lokalnoj flori i fauni učenici osnovnih i srednjih škola saznali su što se sve krije u sedimentu rijeke Drave. Nakon kratke potrage pronašli su desetke dobro skrivenih beskralježnjaka različitih oblika i veličina.

Na drugoj su se radionici djeca upoznala s različitim vrstama skakavaca koje se mogu pronaći u našim krajevima te jednom zasvagda naučila razlikovati skakavce i zrikavce. Osobitu je pozornost izazvao Tetrix trannssylvanica hypsocarypha za kojeg se donedavno smatralo da je izumro u Hrvatskoj.

Treća i četvrta radionica bile su posvećene pticama. Učenici su se upoznali s različitim vrstama ptica koje možemo opaziti na Dubravskom jezeru te načinima na koje ih možemo razlikovati, odnosno determinirati. Na četvrtoj su radionici opazili 19, a na trećoj čak 22 različite vrste.  

Peta, ujedno i posljednja, radionica bila je posvećena flori i fauni dravskih sprudova. Radionice su se  održavale na lokacijama diljem Sportsko-rekreacijske zone Prelog, a na svakoj je sudjelovalo dvadesetak djece. Vodili su ih Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog te Luka Hercigonja, fotograf prirode i član udruge BIOM.

Na dvodnevnoj školi u prirodi sudjelovala su djeca iz Hrvatske i Mađarske. Četrdesetak osnovnoškolaca istraživalo je živu i neživu prirodu, a naučili su i kako se snaći u prirodi koristeći tradicionalne, ali i suvremene načine orijentiranja. Školu su vodili stručnjaci iz Međimurske prirode (Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije) Velimir Bašek, Antonio Krušelj, Ivana Rojko i dr. sc. Mihaela Mesarić.   

Prije završetka projekta u zapadnom dijelu Sportsko-rekreacijske zone Prelog postavit će se drvena promatračnica za ptice. Spomenuta zona je dio Regionalnog parka Mura-Drava, odnosno područja Nature 2000. S promatračnice će se pružati pogled na Dubravsko jezero koje zimi služi kao zimovalište za brojne vrste ptica.

Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Preloga i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije