
Skromno i samozatajno, a ipak prodorno i uspješno
U tradicionalnom izboru hrvatskog vina godine koji ogranizira Kult Plave Kamenice sudjeluju sommelieri, F&B menadžeri, distributeri vina i novinari koji prate vinsku scenu. Svatko od njih može dodjeliti bodove pet vina, a ove godine među kandidatima našao se i Savignon međimurske Vinarije Štampar.
Njihov posljednji Sauvignon iz berbe 2021. godine, osvojio je i
zlatnu medalju na DWWA natjecanju. Radi se o mirisnom vinu
osvježavajućeg karaktera s puno intenzivnih herbalnih i voćnih
aroma. Grejp, paprika, travnate note i cvijet bazge
najistaknutije su arome iza kojih još dolaze limeta i kopriva.
Prilično bogatog spleta aroma. U ustima odiše svježinom, a
istodobno je i intenzivno i živo te na neki način punog okusa.
Kiseline su živahne i na finišu, kad se preklope s aromama
agruma, daju atraktivni retrookus citrusne slasti. Uz to što je
kandidat za najbolje Vino godine, apsolutni je best buy.

Stoljetna tradicija Vinarije Štampar
Podrum koji je osnovan 1913. godine u kontinuitetu sve do danas proizvodi vina, a Vianarija Štampar nametnula se kao jedan od nosećih stupova međimurskog vinarstva. Na Mađerkinom bregu, Štampari su spojili prirodne ljepote i gastroenološku ponudu te si brojnim popratnim događanjima na lokaciji osigurali poziciju nezaobilazne točke svih posjetitelja gornjeg Međimurja. Po strminama Mađerke protežu se terasasti vinogradi izloženi cjelodnevnim zrakama sunca i konstantnom strujanju zraka, a na samom je njezinu vrhu i vidikovac s kojeg se vidi teritorij čak četiriju država.
Glava obitelji Bojan Štampar, koji je vodio
vinariju od 1986. godine, bio je prvi koji je obiteljski posao
izdignuo iznad prosjeka i u vinskim krugovima čvrsto etablirao
ime obiteljske vinarije. Najstariji sin David
preuzima vinariju 2014. godine i afirmira je u
regiji, ali i šire. David se sa suprugom
Monikom, odmaknuvši se od stoljetne
međimurske tradicije slatkastih vina, posvetio takozvanim
terroirskim vinima, odnosno vinima koja najkvalitetnije mogu
izraziti lokalne specifičnosti i koja su sasvim originalna u
usporedbi s vinima iz drugih regija.

Internacionalna priznanja
U vinariju su ubrzo pristigla i internacionalna priznanja najviše razine. Zlatna medalja na Decanter World Wine Awardsu u Londonu stigla je za pjenušac Urban White Extra Brut kao prvo zlato za jedan hrvatski pjenušac na tom natjecanju u povijesti. Sljedeće je godine s istog natjecanja pristiglo i zlato za Sauvignon, ponovno kao prvo zlato za jedno hrvatsko vino te sorte i potvrdilo da je Međimurje, a samim time i podrum Štampar, najbolji dio Hrvatske za njegov uzgoj.
Pušipel je vino od kojeg u sljedećoj fazi očekuju najviše
Zlatom ovjenčani prethodno spomenuti pjenušac za bazu je imao
upravo sortu Pušipel, a idući korak je etabliranje
pušipela kao suhog vina bez premca u razredu laganijih i
elegantnih vina s karakterom. U toj varijanti radi se o suhom
vinu osvježavajućeg karaktera i naglašenih kiselina koje
predstavlja hrvatski odgovor na njemački riesling, recimo iz
Pfalza.

Posljednje što se priprema u podrumu Štampar je novo crno vino od bordoških sorti. Kušali su ga nedavno iz bačve i iz prve berbe novozasađenih loza te već pokazuje koncentraciju i kvalitetu velikih vina, pa se čini da će i na tom polju obitelj Štampar imati što pokazati.



