planiranje okućnica

NAJBOLJE VRTLARSKE PRAKSE Što odabrati, ‘živu’ ili konvencionalnu ogradu?

Kako se investicija vezana uz gradnju kuće bliži kraju, dolazi vrijeme za razmišljanje – kakvu ogradu odabrati? Vrtlarski tim Ukrasnog grmlja specijaliziran je u pružanju krajobraznih usluga i njeguje tradiciju rasadničarske proizvodnje više od 30 godina

Budžeti su u toj fazi često već ograničeni i mnogi traže što jeftinije rješenje. No, takvo razmišljanje zapravo vrlo lako odvede u potpuno krivom smjeru.

Među brojnim argumentima u korist sadnje živice, u usporedbi sa konvencionalnim ogradama najvažniji su zdravstveni, financijski i ekološki aspekti koji idu u korist tzv. “živih” ograda. Danas postoje znanstveni dokazi da drveće i zelenilo, u općem smislu te riječi, pozitivno utječu na naše tjelesno i psihičko zdravlje – liječe tijelo i um.

Osim toga, za razliku od konvencionalnih ograda koje upijaju prašinu i druge onečišćujuće tvari, žive ograde poboljšavaju kvalitetu zraka i reguliraju mikroklimu. Isto tako, može se reći i da smanjuju buku i opće onečišćenje.

Jednokratni trošak sadnje živice

Prilikom sadnje živice troškovi nastaju samo jednom – na početku. Živice ne zahtijevaju bojanje, niti korištenje antikorozivnih sredstava – kao u slučaju metalnih i kovanih ograda, niti brušenje i sanaciju prašine i peludi – kao u slučaju kamene ograde. Dok su za održavanje zasigurno još najzahtjevnije drvene ograde.

Planiranje i sadnja

Vrlo je važno pravilno odabrati vrstu sadnica za formiranje žive ograde. Izbor sadnica ovisi o brojnim faktorima i elementima pa je zapravo najteži dio posla isplanirati i realizirati samu sadnju. Tu se nameću brojna pitanja na koja je potrebno dobiti kvalitetan odgovor iskusnih vrtlara i mi Vam stojimo na raspolaganju.

Vrtlarski tim Ukrasnog grmljaspecijaliziran je u pružanju krajobraznih usluga i njeguje tradiciju rasadničarske proizvodnje više od 30 godina. Proteklo desetljeće brojni privatni investitori prepoznali su njihovu odgovornost prema poslu, stručnost i kvalitetu i zauzvrat su stvorene prave zelene oaze.

– Možemo pomoći i Vama, čekamo Vaš upit. 

KONTAKT: 

Mobitel: 098 761 505

eMail: ukrasnogrmlje.ukrasi@gmail.com

Facebook stranica: https://www.facebook.com/Ukrasnogrmlje

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije