vrijedan suvenir i unikatna rukotvorina

FESTIVAL CEKARA NEDELIŠĆE Ove subote budite ekološki osviješteni i u trendu – kupite ceker

Festival cekara organizira se u sklopu projekta Interreg EU, Adrionet, Jadransko – jonska mreža autentičnih sela, u suradnji JU REDEA, TZ Međimurske županije, LAG Međimurski doli i bregi, te Općine i TZO Nedelišće

Nakon što smo u zadnja dva vikenda imali priliku posjetiti Festival keramike i Festival svetomarske čipke, ove subote održat će se Festival cekera u Nedelišću.

Festival cekara počinje u 10 sati ove subote, 2. travnja, ispred stabla platane na Trgu Republike u Nedelišću (u slučaju lošeg vremena seli se u Vatrogasni dom u Nedelišću).

Festivalom se želi podići svijest lokalnog stanovništva o vrijednosti cekara koji se ne može i ne smije smatrati samo običnim uporabnim predmetom za prenošenje stvari, već kao vrijedan suvenir i unikatna rukotvorina. Cekar kao simbol Općine Nedelišće na ovom području postoji više od stoljeća, a ove smo godine i na pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta od komušine, u što spada i najpoznatiji uporabni predmet cekar, na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, a sve zahvaljujući inicijativi i predlagatelju LAG-u Međimurski doli i bregi.

Na festivalu vas od 10 do 14 sati očekuje radionica pletenja cekara, u koju će biti uključeno 12 aktivnih pletilja; članice Udruge žena Nedelišće, Udruge žena Pušćine, članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće i Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće. Svi zainteresirani moći će se okušati u pletenju cekara, zatim poslušati predavanje o cekarima g. Franje Cimermana, uživati u kulturno-umjetničkom programu u kojem će nastupati članovi KUU “Seljačka sloga” Nedelišće i Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće, te razgledati izložbeni i sajamski dio uporabnih predmeta od komušine.

U skladu sa sve višom razinom ekološke osviještenosti i brigom o okolišu, plastične vrećice polako odlaze u zaborav, a cekar doživljava pravi procvat. Budite i vi u trendu, pridružite nam se na festivalu, zabavite, naučite ili se okušajte u pletenju cekara, ili jednostavno postanite vlasnik ovog vrijednog predmeta tradicijske baštine.

PROGRAM FESTIVALA CEKARA NEDELIŠĆE:

10h – Otvorenje Festivala

10:15h – Nastup dječjeg sastava KUU “Seljačka sloga” Nedelišće

10:20h – Nastup članova Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće

10:30h – 13:30h Radionica pletenja cekara

11:00 – 11:20h – Predavanje o cekarima g. Franja Cimermana

Cijeli dan – Izložba (i sajamski dio) uporabnih predmeta od komušine

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije