ukusna suradnja

EKSKLUZIVNA SURADNJA Rudolf Štefan i Čakovečki mlinovi donose recept za pizzu kakvu još niste probali

Brašna Čakovečkih mlinova bila su inspiracija Rudolfu Štefanu za neke od recepata, koji su savršen spoj tradicije i nekih namirnica koje vam možda ne bi pale odmah na pamet.

Jesen je prepuna noviteta na hrvatskoj gastro sceni, a jedan od njih je i ekskluzivna suradnja između Rudolfa Štefana, vlasnika i chefa jednog od najboljih hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdicom – šibenskog Pelegrinija i nedavno otvorene craft pekarnice Pupa by Pelegrini, s jednom od vodećih hrvatskih prehrambenih kompanija Čakovečki mlinovi.  

Ukusna suradnja

Nedavno otvorena Pupa by Pelegrini, zanatska je pekarnica koja se smjestila u samo srce Šibenika, na starom pazaru, a jedan je od poduzetničkih pothvata Rudolfa Štefana kojim je zajedno sa svojom ekipom doskočio aktualnoj situaciji koja mijenja naličje današnje ugostiteljske industrije u kojoj ovakve radnje postaju posebno popularne.

Craft proizvode iz ove pekarnice kreira i proizvodi Pelegrini tim, a sada su ti isti proizvodi posebni po tome jer su rađeni od brašna Čakovečkih mlinova.

– Naša brašna posebna su po tome jer su rađena od visokokvalitetnih i lokalnih žitarica. One su domaćeg podrijetla i njihova prerada odvija se u kontroliranim uvjetima od samog početka proizvodnje do finalnog pakiranja. Upravo zbog toga iznimno nam je drago da je vrhunski hrvatski ugostitelj i chef Rudolf Štefan prepoznao njihovu vrijednost i ponosni smo da će upravo ekipa koja je dobila Michelinovu zvjezdicu raditi ukusne proizvode baš s našim brašnima, izjavio je Nino Varga, predsjednik uprave Čakovečkih mlinova.

Inspiracija za nove recepte

Brašna Čakovečkih mlinova bila su inspiracija Rudolfu Štefanu za neke od recepata, koji su savršen spoj tradicije i nekih namirnica koje vam možda ne bi pale odmah na pamet. 

Kvalitetne namirnice i prvoklasne sirovine oduvijek su mi bila inspiracija, kako u jelima koja stvaram u Pelegriniju, tako i u craft pekarnici Pupa by Pelegrini. Ono što brašna Čakovečkih mlinova predstavljaju je tradicija i autohtonost, a upravo se oko toga vrti sav moj rad. Njihova kvaliteta, prožeta tradicijom, bila mi je prava inspiracija za neke od recepata koje sam izradio, izjavio je Rudolf Štefan.

Dosadašnjoj ponudi brašna koja uključuje bijelo, polubijelo, oštro, brašno za tanka i dizajna tijesta, raženo, kukuruzno i integralno, Čakovečki mlinovi nedavno su dodali i brašno za pizzu te brašno za burek.

Sva brašna dolaze u novim, posebno dizajniranim ambalažama. Upravo su ta nova brašna za burek i pizzu inspirirala Rudolfa Štefana, pa su se među njegovim novim receptima pronašli i recept za tijesto za burek, recept za ćevapčić burek, burek s inćunima, cheesecake burek te tijesto za pizzu u nekoliko posebnih varijanti.

Više o brašnima, ali i drugim proizvodima Čakovečkih mlinova, možete čitati ovdje

U nastavku donosimo TIJESTO ZA PIZZU BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE:

Sastojci:

  • 500g brašna za pizzu
  • 300g mlake vode
  • 35g ulja
  • 2,5g suhog kvasca
  • 15g soli
  • 5 žličica šećera

Postupak:

1. Pomiješajte brašno, 2 žličice šećera i sol u jednu zdjelu. 

2. Aktivirajte kvasac u malo mlake vode pomiješane s 1 žlicom šećera. U drugu zdjelu stavite mlaku vodu, preostali šećer i maslinovo ulje. 

3. Kada je kvasac nabubrio, pomiješajte sve sastojke. Što budete duže mijesili, više glutena će se razviti i time ćete dobiti mekanije i prozračnije tijesto. Pazite da mijesite donjim dijelom dlana, a ne mikserom. 

4. Kada ste umijesili tijesto, pustite ga da se diže na jedan sat. Što ga duže pustite to će biti prozračnije. 

5. Nakon dizanja, oblikujte ga u željeni oblik i pustite još 15 minuta. 

Prva verzija: Klasično pečenje na 220°C 

Nadjev za pizzu:

  • 120 ml passate od rajčica začinite s 2 g soli, 10 ml maslinova ulja i 1g origana
  • 10 listova svježeg bosiljka
  • 100 g svježe cherry rajčice
  • 50 ml vinaigrette od rajčica
  • 120 g mozzarella

Vinaigrette od rajčica:

  • 300g cherry rajčica
  • 75g maslinovog ulja
  • 75g suncokretovog ulja
  • 50g jabučnog otca
  • 3-4 listića bosiljka
  • Sol i papar

Postupak:

1. Na oblikovano tijesto dodajte začinjenu passatu i mozzarelu. 

2. Pecite na 220°C 6-7 minuta (ako je pećnica slabija onda i 10 minuta). Ako možete pecite na 250°C, što veća temperature – to bolje. 

3. Kada je pizza gotova, na vrh dodajte listiće bosiljka, cherry rajčice i vinigret od rajčica.  

Druga verzija: Parenje i pečenje

Postupak:

1. Stavite tijesto u pećnicu na parenje na 95 °C na 2 minute (100% vlaga). 

2. Ako nemate takvu pećnicu, onda na dno pećnice stavite lonac s kipućom vodom i kinesku košaru za kuhanje. Ostavite da se pari 4 minuta. 

3. Nakon što ste obavili proces parenja, tijesto pecite u pećnici 5 do 6 minuta na 225°C.

Nadjev za pizzu:

  • Passata (začinite sa soli, maslinovim uljem i paprom)
  • Sirove trakice tikvice (začinite sa soli i uljem)
  • Ukiseljeni luk
  • Krema od tune

Krema od tune:

  • 250g tune iz konzerve
  • 50g majoneze
  • 50g sirnog namaza
  • 2 žličice tabasco umaka
  • 30g Kapari
  • mljevena paprika
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje ili ulje češnjaka (ako nemate ulja češnjaka, dodajte jednu trećinu prostisnutog češnja češnjaka u maslinovo ulje)

Izmiksajte sve sastojke.

Tapenada: 

  • 100g suhih rajčica
  • 50g miješanih maslina (otkoštene)

Izmiksajte sve sastojke. 

Ukiseljeni luk:

  • 500g ljubičastog luka
  • 200ml biljnog ulja
  • 50ml limunovog soka

1. Luk očistite, narežite na ploške i blanširajte u kipućoj vodi 2 minute. Ocijedite, ohladite i dobro posušite kuhinjskom krpom. 

2. Biljno ulje i limunov sok miksajte štapnim mikserom oko minutu. 

3. Luk stavite u posudu i prekrijte mješavinom ulja i limuna. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije korištenja. 

Postupak: 

1. Nakon procesa parenja, dodajte passatu i ispecite. 

2. Kad je pizza ispečena, dodajte tikvice, kremu od tune, tapenadu i ukisljeni luk. 

Treća verzija: Parenje i friganje – PANCEROTA

Tijesto možete pariti kada ga napunite sa sljedećim sastojcima:

NADJEV

  • 200g skute
  • 50g  bučinine sjemenke istostirane na tavi na maslinovom ulju
  • 75 ml bučino ulje
  • 2g sol
  • Papar po osobnom ukusu
  • Svježi začini za želji (timijan, bosiljak)

Sastojci za kremu od tikve:

  • 1 manja butternut tikva
  • 20g šećer
  • 2g soli
  • Maslinovo ulje
  • Papar

Postupak:

Očistite i narežite tikvu. Začinite ju svim začinima i ostavite da se odmara 10-12 minuta. Pecite na 225°C na 20 do 25 minuta. Kada je gotova, izmiksajte i dodajte maslinovog ulja po želji.

Postupak:

Izvaljajte tijesto u krug željene veličine. 

Tostirane bučine sjemenke pomješajte sa svim sastojcima. To je nadjev s kojim napunite tijesto na pola kruga, a drugu polovicu presavinite i zatvorite u oblik polumjeseca. 

3. Stavite tijesto u pećnicu na parenje na 95 °C na 2 minute (100% vlaga). Ako nemate takvu pećnicu, onda na dno pećnice stavite lonac s kipućom vodom i kinesku košaru za kuhanje. Ostavite da se pari 4 minuta. 

4. Nakon parenja, pancerotu frigajte u ulju dok ne postane zlatno žuta. 

5. Na gotovu pancerotu stavite kremu od tikve.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije