Studiraj u Šibeniku

VELEUČILIŠTE ŠIBENIK Evo kako izgleda studentski život našeg Leonarda Zadravca u srcu Dalmacije

Upoznajte simpatičnog Leonarda Zadravca koji dolazi iz Međimurja, studenta Veleučilišta u Šibeniku, koji je donio dobru odluku za svoju budućnost.

Kako izgleda život jednog Međimurca u srcu Dalmacije? Što Šibenik i Vratišinec imaju zajedničko? Upoznajte simpatičnog Leonarda Zadravca koji dolazi iz Međimurja, studenta Veleučilišta u Šibeniku, koji je donio dobru odluku za svoju budućnost.

Leonardno je upisao kvalitetan studij, za svoje visoko obrazovanje odabrao je grad Šibenik koji mu odgovara u svakom pogledu. Što ga oduševljava u Krešimirovom gradu koji je potpuno drugačiji od njegovog Vratišinca, što ističe kao najveću prednost grada u kojem živi i studira te kakvi su mu planovi za budućnost, Leonardo je podijelio s nama u kratkom i zanimljivom intervjuu.

Reci nam nešto o sebi? Kratko se predstavi.

Ja sam Leonardo Zadravec, student Veleučilišta u Šibeniku, dolazim iz Vratišinca koji se nalazi u Međimurju i imam 21 godinu.

Koji studij na Veleučilištu u Šibeniku studiraš, koja godina?

Trenutno završavam 2. godinu na Veleučilištu u Šibeniku, smjer Turistički menadžment.

Kako ti se sviđa život u Šibeniku?

Život u samom gradu mi se sviđa jer sami grad ima sve potrebno za život, a s druge strane nije prevelik i prenapučen te tempo života nije kao u većim gradovima u kojima se osjeti užurbanost, stres i nervoza. Grad nudi odličan omjer sadržaja i opuštenosti. Baš mi je lijepo ovjde.

Koje su po tebi prednosti studiranja u Krešimirovom gradu Šibeniku?

Prednosti studiranja u Šibeniku su: ugodna mediteranska klima, dobra lokacija za početak razvoja karijere u turizmu, smjer koji nudi odlične temelje za razvoj ukupnog hrvatskog turizma, bogatstvo kulturne i povijesne baštine grada, veličina grada, blizina nacionalnih parkova. Zaista je ovo jedna prekrasna turistička destinacija, koja je u zadnje vrijeme sve atraktivnija i sve više domaćih i inozemnih gostiju otkrivaju prednosti i atrakcije.

Zašto si odabrao baš Šibenik i baš taj studij, što je presudilo?

Ovaj studij sam odabrao zbog mišljenja da turizam u Hrvatskoj ima puno potencijala i mjesta za napredak i to u smislu kvalitete turizma, a ne kvantitete te školovanjem i povećanjem broja visoko obrazovanih djelatnika u turizmu možemo poboljšati turizam i smanjiti negativne utjecaje koje sam turizam nosi pomoću raznih stručnih metoda i preoblikovanja turističkog sustava. Vidim svoju buudćnost u turizmu i želja mi je nakon studija ostvariti uspješnu karijeru.

Planiraš li raditi sezonu i gdje?

Sezonu sam počeo raditi početkom ovog mjeseca još za vrijeme trajanja akademske godine. To jako cijenim jer studentski budžet uvijek može biti bolji, trudim se i radim kako bih si mogao priuštiti bolji studentski standard.

Kako ti se sviđa novi nadograđeni dio na Veleučilištu?

Novi nadograđeni dio  Veleučilišta samom objektu je dao modernu vizuru te još bolje uvjete za studiranje kao i otvaranje nove i znatno veće knjižnice i čitaonice za studente. To je jako korisno i super je atmosfera jer često tamo učimo i družimo se. Ovo je baš nedostajalo.

Što te je po dolasku u Šibenik baš oduševilo?

Po dolasku u Šibenik oduševila me šetnica i kanal svetog Ante koji nude pogled na grad koji ostavlja bez daha. Često idem tamo u slobdno vrijeme, vidim da i dosta domaćih i stranih gostiju uživaju na šetnici. Ovakvi projekti u gradu su od velike važnosti.

Jesi li ikad prije bio u Šibeniku, poznaješ li glavne atrakcije u gradu i okolici?

U Šibeniku sam prije dolaska na studij bio par puta prilikom ljetovanja u obližnjim destinacijama te sam već onda upoznao atrakcije poput katedrale i tvrđave sv. Mihovila. Dolaskom na studij upoznao sam i brojne druge atrakcije poput tvrđave sv. Nikole koja se nalazi na moru, vrt Svetog Lovre…Mogu nabrajati do sutra. Šibenik je zaista pun atrakcija.

Jesi li zadovoljan uvjetima studiranja na VUŠu?

Uvjeti studiranja na Veleučilištu su odlični te sami profesori imaju razumijevanja te su uvijek dostupni za sva pitanja. To nama studentima jako znači i puno pomaže.

Što bi preporučio drugim studentima koji su sad u situaciji kad moraju odabrati svoj studij?

Studentima koji sada trenutno biraju studij preporučio bi da probaju naći balans između vlastitih želja za karijerom i stvarnih potreba koje su trenutno i koje će u narednih nekoliko godina biti na tržištu rada na području naše države, kako bi po završetku studija mogli čim prije naći posao, zaposliti se i krenuti u ostvarenje svoje karijere. Tako sam nekako i sam razmišljao.

Je li po tebi izbor studija utječe na budućnost?

Po meni izbor studija ne mora nužno utjecati na budućnost jer ako postoji dovoljan trud i želja za ostvarenjem nekakvih ciljeva koje si zadamo studij ne mora biti otežavajuća okolnost u slučaju pogreške pri odabiru. Ali je svakako važna jer te usmjerava i pri studiju stječeš određena znanja i kompetencije za obavljanje nekog specijaliziranog posla.

Uskoro se u Šibeniku otvara novi studentski dom Palacin, koji će biti jedan od najmodernijih u Hrvatskoj! Hoćeš li potražiti svoj smještaj u Palacinu?

Kako se trenutno nalazim u stanu nisam još razmišljao o mogućem preseljenju u novi studentski dom Palacin. Ali vjerujem da će biti dosta potražnje jer studentima je osim hrane i kvalitete studija jako bitan i smještaj jer uvelike doprinosi većoj kvaliteti studentskog života. Čuo sam da će Palacin biti čudo od studentskog doma. Veselim se što će Šibenik dobiti takav smještaj za studente i uvjeren sam da će to biti dobar razlog studentima da se odluče za studij u Šibeniku.

Osjećaš li se već barem djelomično kao Šibenčanin?

Djelomično se osjećam već kao Šibenčanin što zbog boravka i studiranja u samom gradu, što iz razloga što mi je cura s kojom dijelim studentske klupe iz samoga grada.

Ima li dosta studenata koji nisu iz Šibenika na tvojoj godini?

Na mojoj godini je više od polovice studenata koji nisu iz Šibenika, dolaze iz raznih krajeva Hrvatske.

Jesi li aktivan u Studentskom zboru? Ideš li na izlete, uključuješ li se u sve aktivnosti sa studentima?

Ekipa s godine, nas desetak, ide na izlete koje organizira studentski zbor te bi zasigurno voljeli da se poveća broj izleta. Nadam se da će ih biti sve više i više jer to su posebni doživljaji koje ćemo svi skupa pamtiti cijeli život.

Može li studentska menza zamijeniti barem djelomično mamine specijalitete? Koje jelo ti je najdraže iz menze?

Studentska menza iako nudi odlična jela smatram da ne može nikako zamijeniti mamine specijalitete. Najdraže jelo iz menze mi je pečena piletina s krumpirima. 

Je li za tebe jako korisno to što je  i menza i Veleučilište i budući studentski dom u pješačkoj zoni – sve se može pješice doći, koliko je to studentu bitno?

Mislim da je jako korisno što će studentska menza, budući studenstki dom i Veleučilište biti u pješačkoj zoni jer kako god da menza bila dobra ako nije dostupna studentima na pristojnoj udaljenosti rijetki će koristiti njene usluge svakodnevno.

Pratiš li brojne festivale i događanja u Šibeniku, osobito sad kad je epidemiološka situacija bolja i kad se sve budi?

Pratim i iščekujem festivale i događaje te se nadam da će početi ubrzo pošto se smanjuju mjere i restrikcije zbog epidemiološke situacije. Šibenik je grad domaćin brojnih festivala, raznih žanrova i svatko može pronaći nešto za sebe. Zabava ljeti je stvarno odlična.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije