edic čakovec

Umjetna inteligencija: Prilike i prijetnje

Rast i bogatstvo Europe usko su povezani s načinom na koji koristi podatke i povezane tehnologije

Umjetna inteligencija može znatno utjecati na naše živote, a Europski parlament osnovao je odbor za ispitivanje učinka tehnologije. U nastavku su navedene ključne prilike i prijetnje povezane s budućom primjenom umjetne inteligencije.

Prednosti umjetne inteligencije
Države članice EU-a već su snažne u digitalnoj industriji i aplikacijama za poduzeća. Zahvaljujući visokokvalitetnoj digitalnoj infrastrukturi i regulatornom okviru kojim se štite privatnost i sloboda govora, EU bi mogao postati globalni predvodnik u podatkovnom gospodarstvu i njegovim primjenama.

  • Poboljšanja za građane

Umjetna inteligencija mogla bi donijeti građanima poboljšanu zdravstvenu skrb, sigurnije automobile i druge prometne sustave, prilagođene, jeftinije i dugotrajnije proizvode i usluge. Njome se može olakšati pristup informacijama, obrazovanju i osposobljavanju, što je posebno važno zbog potrebe za učenjem na daljinu, pogotovo u vrijeme pandemije COVID-19.

  • Poboljšanja za poduzeća

Umjetna inteligencija može omogućiti razvoj nove generacije proizvoda i usluga za poduzeća, među ostalim u sektorima u kojima europska poduzeća već imaju jak položaj: zeleno i kružno gospodarstvo, strojevi, poljoprivreda, zdravstvo, moda, turizam.

  • Poboljšanja u javnim službama

Umjetna inteligencija koja se upotrebljava u javnim uslugama može smanjiti troškove i ponuditi nove mogućnosti u javnom prijevozu, obrazovanju, energiji i gospodarenju otpadom te poboljšati održivost proizvoda. Stoga bi umjetna inteligencija mogla pridonijeti postizanju ciljeva Zelenog plana.

  • Jačanje demokracije

Kontrola na temelju podataka, sprečavanje dezinformacija i cyber napada te osiguravanje pristupa kvalitetnim informacijama mogu ojačati demokraciju.

  • Umjetna inteligencija, zaštita i sigurnost

Predviđa se veća upotreba umjetne inteligencije kod sprečavanja kriminala i u kaznenopravnom sustavu, jer se masovni skupovi podataka mogu brže obrađivati, rizik od bijega zatvorenika točnije procijeniti te kriminal ili čak teroristički napadi predvidjeti i spriječiti.

Prijetnje i izazovi umjetne inteligencije


Sve veće oslanjanje na sustave umjetne inteligencije također predstavlja potencijalne rizike.

  • Nedovoljna i prekomjerna uporaba


Nedovoljna uporaba umjetne inteligencije smatra se velikom prijetnjom: propuštene prilike za EU mogle bi značiti lošu provedbu velikih programa, kao što je Zeleni plan, gubitak konkurentske prednosti u odnosu na druge regije, gospodarsku stagnaciju i manje mogućnosti za građane. Do nedovoljne upotrebe moglo bi doći zbog nepovjerenja javnosti i poduzeća u umjetnu inteligenciju, slabe infrastrukture, nedostatka inicijative, niskih ulaganja ili, s obzirom na to da strojno učenje umjetne inteligencije ovisi o podacima, zbog  rascjepkanih digitalnih tržišta.

Prekomjerno korištenje isto može biti problematično: ulaganje u aplikacije umjetne inteligencije koje se pokažu beskorisnima ili primjena na zadatke za koje nije prikladna, primjerice za objašnjavanje složenih društvenih pitanja.

  • Prijetnje temeljnim pravima i demokraciji

Rezultati umjetne inteligencije ovise o tome kako je osmišljena i koje podatke upotrebljava. I dizajn i podaci mogu biti namjerno ili nenamjerno pristrani. Na primjer, neki važni aspekti možda nisu programirani u algoritam ili se mogu programirati tako da odražavaju i ponavljaju strukturne predrasude. Nadalje, upotreba brojeva za složenu društvenu stvarnost mogla bi dovesti do toga da umjetnu inteligenciju smatramo činjeničnom i preciznom i kada to nije (“mathwashing”).

  • Utjecaj na radna mjesta


Očekuje se da će se zbog primjene umjetne inteligencije ukinuti veliki broj radnih mjesta. No umjetna inteligencija također treba stvoriti i poboljšati radna mjesta, obrazovanje i osposobljavanje, te će ono imati ključnu ulogu u sprečavanju dugotrajne nezaposlenosti i osiguravanju kvalificirane radne snage.

  • Natjecanje


Velika količina informacija može dovesti do narušavanja tržišnog natjecanja jer sudionici s više informacija mogu steći prednost i učinkovito eliminirati konkurente.

  • Sigurnosni rizici

Umjetna inteligencija u fizičkom dodiru s ljudima ili integrirana u ljudsko tijelo može predstavljati sigurnosni rizik jer može biti loše osmišljena, zloupotrebljavana ili hakirana. Loše regulirana upotreba umjetne inteligencije u području naoružanja može dovesti do gubitka ljudske kontrole nad opasnim oružjem.

  • Transparentnost

Neravnoteža kod pristupa informacijama može se iskoristiti. Na primjer, na temelju ponašanja osobe na internetu ili drugih podataka i bez njezinog znanja, internetski prodavatelj može uz pomoć umjetne inteligencije predvidjeti koliko je voljna platiti ili prilagoditi poruku u svojoj političkoj kampanji. Ponekad ljudima može biti nejasno jesu li u interakciji s umjetnom inteligencijom ili osobom.

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice (www.edic-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, Instagramu i Twitteru, te poslati e-mail (info@edic-cakovec.eu) ili nazvati na broj telefona 040/374-016.

Najnovije