DOSTI

RADIONICE ‘Moja prava’ u sklopu projekta ‘Radi-sebe izgradi’

U prostorijama Društa osoba s tjelesnim invaliditetom održan je ciklus od 3 radionice "Moja prava", u sklopu projekta "Radi-sebe izgradi" financiranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." u ukupnom iznosu od 1.499.999,77 kn

Cilj projekta je jačanje stručnih znanja nezaposlenih osoba s invaliditetom radi njihova lakšeg uključivanja na tržište rada kao i osnaživanje njihovih socijalnih, radno-okupacijskih, psihomotoričkih, psihofizičkih, kreativnih i transverzalnih vještina.

Prva radionica je bila o pravima nezaposlenih osoba s invaliditetom, druga o pravima zaposlenih osoba s invaliditetom i posljednja o pravima osoba s invaliditetom iz sustava socijale skrbi.

Radionice je provodila Miljenka Radović, mag. iur.

Na radionicama je istaknuto što se smatra nezaposlenom osobom te kako ostvariti pravo na zdrastveno osiguranje. Upoznati su s terminom e-radne knjižice te tijelima koje vode istu.

Prisutni su upoznati s mogućnostima, visini, vremenu trajanja i pravu na isplatu novčane naknade za nezaposlenu osobu. Nezaposlene osobe se mogu uključiti u mjere obrazovanja odraslih i prava vezano uz korištenje te mjere. Nezaposlene osobe, kao i nezaposlene osobe s invaliditetom imaju pravo na potporu za samozapošljavanje. Upoznati su s potporama za zapošljavanje i za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva, tzv. pripravništvo, mjerom stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa i mjerom javnog rada.

Na radionicama su prezentirane odredbe Zakona o radu vezano uz prava osoba s invaliditetom. Upoznati su i s Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom imaju pravo prednosti pod jednakim uvjetima kod zapošljavanja ako napomenu u prijavi za zapošljavanje da su OSI, ako su upisani u očevidnik, ako prilože dokaz o ispunjavanju traženih uvjeta. OSI imaju pravo na tjedan dana više godišnjeg odmora i povećava im se trajanje otkaznog roka. Prisutni su upoznati i s odredbama Zakonom o mirovinskom osiguranju, o naknadama za tjelesna oštećenja, i privremenoj invalidskoj, invalidskoj, starosnoj i obiteljskoj mirovini.

Osobe s tjelesnim invaliditetom imaju pravo na staž s povećanim trajanjem ovisno o njihovoj dijagnozi. Prisutni su upoznati s osnovnim terminima i korisnicima sustava socijalne skrbi kao i s pravom na naknadu do zaposlenja,  pravom na psihosocijalnu podršku te pravom na  privremeni smještaj.

Glavna rasprava i žarište interesa prisutnih bila je osobna invalidnina, na koju imaju pravo osobe s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju.

Prisutni su pitanjima i komentarima aktivno učestvovali u radionicama.

Najnovije