Međimursko veleučilište

Na MEV-u studiraju uspješni sportaši

Mnogi uspješni sportaši poput Tijane Tkalčec ili Dore Strabić uspješno kraju privode ili su priveli svoje više obrazovanje, a o tome kako je profesionalnom sportašu studirati na MEV-u, razgovarali smo s Ivanom i Anom

Menadžment turizma i sporta na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu često upisuju oni koji se profesionalno bave sportom te ih zanima sportski menadžment, a u tom im odabiru pomaže i činjenica da je riječ o instituciji koja ih u sportskim aktivnostima podržava, a ne koči.  

Puna kutija odličja

Oni najuspješniji, poput Ivane iz Koprivnice koja se bavi sportskim streljaštvom, nižu uspjehe od malih nogu, ali svjedoče i o “putu koji je trnovit i zahtijeva puno odricanja”. Ivana još priznaje da nije često stigla izlaziti s prijateljima i društvom jer je bila na treninzima ili natjecanjima, no ne žali za odlukama koje je donosila jer one su je dovele do kutije pune odličja. Neka od najznačajnijih su zlato na kvalifikacijama za Olimpijadu mladih u Moskvi 2014. u disciplini standard zračna puška, peto mjesto na Olimpijadi mladih u Nanjingu 2014. u istoj disciplini, neoboren kadetski rekord u toj disciplini i brojna druga odličja. 

Studiranje, sportska karijera i majčinstvo

Ana iz Vukovara već 5 godina živi u Koprivnici kamo je stigla zbog rukometa, a onda se tamo udala i osnovala obitelj. Trenutno je 3. godina Menadžmenta turizma i sporta na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu te uspješno spaja studentski život, sportsku karijeru koju gradu u RK Podravka Vegeta i majčinstvo. Članica je seniorske reprezentacije s kojom je nedavno sudjelovala na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Uz taj, u sportskoj je karijeri nanizala još nekoliko uspjeha sa svojim ekipama: 3 puta bila je prvakinja države, 2 puta osvojila Kup Hrvatske te osvojila 6. mjesto na juniorskom svjetskom prvenstvu.

Podrška profesionalnim sportašima

Da je profesionalno bavljenje sportom zahtjevno, potvrdila je i Ana. “Za obavljanje svih obaveza, što studentskih, što fakultetskih, potrebna je dobra organizacija.” Upravo zato, puno joj znači mogućnost korištenja kategorizacije sportaša, suradnje koju MEV ima s Hrvatskim nacionalnim odborom radi školovanja vrhunskih sportaša. U sklopu te suradnje, Veleučilištu je omogućen razvoj programa kojim studenti koji se profesionalno bave sportom mogu što jednostavnije polagati ispite i steći zvanje. “Dobrim programom i ovom pogodnošću Veleučilište privlači sportaše iz cijele kontinentalne Hrvatske te smatram da je to velika obostrana prednost.” – naglasila je Ana, dodavši kako je uz dva treninga dnevno teško pohađati predavanja i slijediti rokove. Zato je mogućnost dogovora s profesorima bolja opcija.

Sportski menadžment kao budućnost

Sport u sportašima ostaje cijeli život, a u onima koji su odabrali studij sportskog menadžmenta prodire u sve sfere života. Tome se nada i Ana koja želi ostati u sportu i u poslovnom svijetu te smatra da će joj stečeno znanje i diploma pomoći u tome. Ivana se vidi u sportskom menadžmentu u budućnosti, a svaku priliku rado iskoristi i pomaže u klubu kad je riječ o organizaciji i provođenju raznih natjecanja.

Mogućnost dogovora s profesorima i susretljivost, profesionalnim sportašima izuzetno je korisna i poticajna, pa oni među njima zainteresirani za menadžment rado svoje obrazovanje potraže na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, čak i ako su im mjesta studiranja i treniranja različita.

Najnovije