
Jedina su hrvatska uljara u lancu proizvodnje bučinog ulja s međunarodnim IFS certifikatom. Njihovo ulje nalazi se na policama diljem Hrvatske upravo njemačkog trgovačkog lanca Lidla, a u sklopu njihovog projekta Okusi zavičaja.
Donosimo pozitivnu priču iz Domašinca. Nakon dobivenih informacija sa terena koje su nas zainteresirale, zavirili smo u poslovnu politiku obiteljske uljare Bister, orjentirane isključivo na proizvodnju i prodaju bučinog ulja te sekundardno, ulja od suncokreta i konoplje.
Poslovne 2015. godine prema razvrstavanju NKD-a bili su druga uljara u Hrvatskoj po količini izvezenog ulja (u obzir su uzete sve uljare u RH). Jedina su hrvatska uljara u lancu proizvodnje bučinog ulja s međunarodnim IFS certifikatom.

Njihovo ulje nalazi se na policama diljem Hrvatske upravo njemačkog trgovačkog lanca Lidla, a u sklopu njihovog projekta Okusi zavičaja. 100% bučino ulje koje je u ponudi u svim trgovačkim lancima je upravo međimursko – Bisterovo.

U posao su krenuli, ne skrivaju, skromno. Prije deset godina. U prenošenju imena ‘Bister’ prošli su kako kažu, cijelu Hrvatsku. Od Dubrovnika do Osijeka te brojnih malih sajmova u Hrvatskoj te sajmova u Grazu, Munchenu, Berlinu te u Strasbourghu kao jedini iz Hrvatske na štandu domaćih proizvoda prilikom ulaska Hrvatske u EU…
Početak kao i svaki drugi, nije bio lagan. Vrijeme su pretežno
provodili u proizvodnji, dok sad promišljaju i posljednjih godina
rade na podizanju kvalitete svojih proizvoda.

Rade i hladno prešanje ulja, ovlašteni i za prešanje bio ulja i imatelji certifikata Austria Bio Garantie
– Dakako da smo ponosni da jedini u Hrvatskoj u branši proizvođača bučinih ulja imamo internacionalni certifikat kvalitete IFS. Također pratimo tržište te smo se izdigli iznad klasične proizvodnje konvencionalnih bučinih ulja. Prošle godine opremili smo uljaru prešom za hladno prešanje buče, suncokreta te konoplje te smo jedini u našem kraju ovlašteni za prešanje BIO (eko, organskog) ulja od provjerene sirovine bio podrijetla, a sve to garantira certifikat kvalitete Austria Bio Garantie, rekao nam je bračni par Bister.

– Proizvodnja bio ulja nije samo hip i trend već budućnost i mi smo tu priliku na tržištu vidjeli i odlučili je iskoristiti – rekli su.

– U izvozu nam završi 95%, dok na domaćem tržištu prodamo 5% – rekao nam je Ivica Bister.
Rad na kvaliteti i prepoznatljivosti kvalitete imena Bister
Cilj im je ostati stabilan proizvođač, pratiti tržište, trajati te biti prepoznatljiv po kvaliteti te naravno – raditi na svojem brendu i čuvanju imena.


– Najviše se traži 100% bučino ulje, koje punimo i za trgovačke lance. Restorani pretežno traže i kupuju salatno ulje, s toga uvijek provjerite koje ulje iz asortimana stavljate na salatu, kako ne bi došlo do zabune u kvaliteti – kažu Bisteri.

Uljara Bister kroz cijelu godinu otkupljuje koštice golice, a iznos koji plaćaju je 15,00 kuna po kilogramu. Isplata odmah.

Bisteri su za kraj poslovne godine pripremili prigodne poslovne poklone te punjenja bučinih ulja.
– Moramo za kraj spomenuti jednu zanimljivost. Prodaja bučinog
ulja uspoređujući kontinent i ‘more’ je ‘al pari’. Mi naravno
značajni dio pripisujemo turistima, ali sretni smo kad ‘primorci’
pored svojeg maslinovog traže i naše bučino ulje s
kontinenta.