SPORT u Europskoj uniji

Ovaj tjedan (23.-30-rujna) se diljem Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, održava Europski tjedan sporta. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je “#BeActive” te bi se njome trebalo potaknuti javnost da bude aktivna, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine.

Sport i tjelesna aktivnost znatno pridonose dobrobiti europskih građana. Međutim, razina tjelesne aktivnosti trenutačno je u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Europski tjedan sporta odgovor je na taj izazov. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Preko sporta možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge sporta kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava društvo u Europi.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. Trebao bi okupiti pojedince, tijela javne vlasti, sportski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Tjedan sporta potaknut će Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te će im omogućiti više vježbanja u svakodnevnom životu.

Sport i tjelovježba sastavni su dio života milijuna Europljana i ključni su dio novog programa EU-a Erasmus+ kojim se promiče suradnja, dijalog i sudjelovanje.

Timski duh, solidarnost i poštena igra

Sport je važan stoga što:
• promiče tjelesno i mentalno zdravlje
• obrazuje i promiče ključne društvene vrijednosti
• spaja ljude
• velik je i brzorastući gospodarski sektor
• pridonosi rastu i otvaranju novih radnih mjesta.

Međutim, neophodno je posvetiti pozornost problemima kao što su doping, namještanje utakmica i nasilje. EU podržava suradnju među donositeljima politika i dijalog sa sportskim organizacijama u cilju promicanja pozitivne vrijednosti povezane sa sportom i suočavanja s izazovima.

Sport u okviru programa Erasmus+
Program Erasmus+ (2014. – 2020.) usmjeren je na rekreacijski sport. U okviru tog programa mogu se sufinancirati razne inicijative koje pridonose razvoju, razmjeni i provedbi inovativnih ideja i praksi diljem EU-a, na nacionalnoj te na regionalnoj i lokalnoj razini.
Programom Erasmus+ Sport pridonijet će se razvoju europske dimenzije u sportu poticanjem suradnje među sportskim organizacijama, tijelima javne vlasti i drugim dionicima. U programu je naglasak stavljen na sljedeća područja:

Tjelovježba za zdravlje
EU promiče tjelovježbu podupiranjem i razmjenom dobre prakse među državama članicama te sa zainteresiranim stranama. Smjernice EU-a o tjelesnoj aktivnosti (2008.) pokazuju kako tome mogu pridonijeti međusektorske nacionalne politike. Preporuka Vijeća iz 2013. o međusektorskom promicanju tjelesne aktivnosti korisne za zdravlje :
• potaknut će donošenje učinkovitijih politika u tom području
• pridonijet će praćenju napretka i trendova u pogledu stupnja tjelovježbe i provedbe relevantnih politika.

Tjelovježba se promiče i u okviru zdravstvene politike EU-a. U okviru platforme EU-a za prehranu, tjelesnu aktivnost i zdravlje nudi se forum za suzbijanje negativnih trendova.

Mjere protiv dopinga

Doping je nepoštena praksa. On odvraća ljude od sudjelovanja u sportu ili praćenja sporta i ugrožava zdravlje. U borbi protiv dopinga EU surađuje s:
• nacionalnim vladama EU-a
• Vijećem Europe
• UNESCO-om
• Svjetskom agencijom za borbu protiv dopinga

Prije sastajanja na međunarodnim forumima države članice redovito raspravljaju na razini EU-a o suzbijanju dopinga. Surađuju unutar EU-a u pogledu prava sportaša, dopinga u rekreacijskom sportu i prevencije dopinga. U okviru programa Erasmus+ Sport financiraju se projekti za borbu protiv dopinga. Socijalnim dijalogom EU-a pomaže se organizacijama poslodavaca i sindikatima u rješavanju raznih pitanja, uključujući mjere protiv dopinga.

Socijalna uključenost, integracija i jednake mogućnosti
Sport pomaže u premošćivanju socijalnih razlika. Osobama s invaliditetom omogućuje da pokažu svoje vještine, a ženama i djevojčicama da ojačaju svoje sposobnosti vođenja. Članice EU-a koje se natječu za bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj potiče se da prijave projekte kojima se promiče socijalna uključenost kroz sport. Sredstva su dodijeljena transnacionalnim projektima i međunarodnim događanjima.

Borba protiv rasizma i nasilja na sportskim događanjima
EU potiče policiju i tijela nadležna za sport na razmjenu informacija o problematičnim navijačima te podupiranje preventivnih mjera. Komisija je poduprla pokretanje mreže Nogometom protiv rasizma u Europi (FARE) te nekoliko povezanih projekata.

Dobro upravljanje u sportu
EU poštuje autonomnost sportskih organizacija te istodobno promiče poštivanje sljedećih načela:
• demokracije
• transparentnosti
• odgovornosti pri odlučivanju
• uključivanje predstavnika zainteresiranih strana.

Komisija potiče poslodavce, sportaše i osobe zaposlene u sportu da reguliraju radne odnose uporabom europskog socijalnog dijaloga. Osnovani su odbori za socijalni dijalog za profesionalni nogomet i rekreacijski sport.

Dvojna karijera za sportaše
EU se zalaže da se mladim talentiranim sportašima usporedno s intenzivnim sportskim treningom osigura obrazovanje i strukovna izobrazba ili stručno osposobljavanje koje će ih pripremiti za dvojnu karijeru. Smjernice EU-a o dvojnoj karijeri sportaša (2012.) pokazuju kako tome mogu pridonijeti politike na nacionalnoj i europskoj razini. Osigurana je potpora EU-a za nekoliko projekata.


Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice (www.edic-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, poslati e-mail, nazvati ili jednostavno doći u EDIC Čakovec. U centru možete preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

EDIC Čakovec djeluje u zgradi Međimurske županije na adresi Ruđera Boškovića 2, prvi kat, soba broj 40. Radno vrijeme centra: Pon, Uto, Čet 12:00-16:00; Sri, Pet 08:00-12:00.

Najnovije