Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju

Međimurska županija u suradnji s REDEA-om i Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje uspješno je provela projekt izrade potrebne dokumentacije za Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra. Metalska jezgra Čakovec naziv je buduće institucije koja će kao organizacija za istraživanje i razvoj pružati podršku razvoju inovativnih i tehnološki naprednih poduzetnika u metalskoj industriji na području Međimurske županije i bliže regije.

U sklopu projekta izrađeni su:

• projekt opreme Metalske jezgre,
• izvedbeni projekt rekonstrukcije objekta za potrebe Metalske jezgre,
• studija izvedivosti projekta Metalska jezgra s analizom troškova i koristi, te su provedene aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta prema javnosti te vanjska revizija troškova projekta.

Provedbom projekta stvoreni su svi preduvjeti da se projekt adaptacije i opremanja objekta Metalske jezgre prijavi za financiranje sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog program konkurentnosti i kohezija 2014.-2020.

Nakon rekonstrukcije i opremanja objekta na području Centra znanja Međimurske županije (bivša vojarna u Čakovcu) Metalska jezgra će 2018. godine početi aktivno djelovati organizirana u tri odjela u kojima će u početnoj fazi biti zaposleno šestero stručnjaka i znanstvenika.

Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodit će se kroz Odjel za istraživanje i razvoj, odnosno njegova dva laboratorija.

• Laboratorij za Internet stvari – bavit će se umrežavanjem različitih uređaja te razvojem inovativnih aplikacija
• Laboratorij za prototipiranje – koji će raspolagati s 3d printerima za 4 vrste materijala a bavit će se razvojem prototipova za testiranje primjenjivosti inovacija u području strojogradnje i elektrotehnike, a li i drugim djelatnostima (primjerice u području digitalnih sustava upravljanja i specijalnih elektroničkih sklopova, naprednih inženjerskih materijala i sl.)

Metalska jezgra će se također baviti aktivnostima prijenosa znanja i transfera tehnologije te provoditi specijalizirane edukacije.

U svom radu Metalska jezgra će se snažno oslanjati na suradnju s znanstvenim ustanovama i visokoškolskim obrazovanjem. U tom smjeru je već uspostavljena suradnja sa Strojniškim fakultetom u Mariboru, Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te Međimurskim veleučilištem.

Metalska industrija Međimurja iako najrazvijeniji i najpropulzivniji sektor našeg gospodarstva i dalje ima veliki prostor za rast i razvoj, odnosno ostvarivanje veće dodane vrijednosti vlastitih proizvoda i usluga. Upravo u tom dijelu nastupa Metalska jezgra kao mjesto na kojem domaći i vanjski stručnjaci mogu do kraja iskoristiti svoj potencijal i razvijati inovativne projekte visoke tehnološke razine.

Potpuna implementacija projekta uspostavljanja poslovanja Metalske jezgre rezultirat će jačanjem znanstvene izvrsnosti, otvaranjem novih radnih mjesta te povećanjem konkurentnosti metalske industrije na području Međimurske županije i bliže regije.
Ukupna vrijednost projekta pripreme dokumentacije iznosi 610.225,50 HRK, a iznos EU potpore 609.475,50 HRK.

Projekt je proveden u razdoblju od 18. srpnja 2015. do 18. lipnja 2016. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost Međimurske županije

Preporučeno
Najnovije