Godišnji odmori, provalnici nastupaju: Kako se pravilno zaštiti?

Dolazi nam vrijeme godišnjih odmora a ujedno i vrijeme porasta kaznenih djela provale i razbojništva. Odlaskom na odmor, imovina ostaje nezaštićena te je kao takva mamac za počinitelje kaznenih djela. U tu svrhu, već godinama se koriste protuprovalni i video nadzorni sustavi kao uspješna mjera prevencije kaznenih djela provale i razbojništva. Najvažnija funkcija navedenih sustava je odvraćanje počinitelja kaznenih djela – oni biraju nezaštićena i slabije zaštićena mjesta kao objekte napada.

Protuprovalni (alarmni) sustavi

Primarna i bitna funkcija protuprovalnog sustava je lokalno uzbunjivanje pomoću sirene postavljene na štićenom objektu (najčešće na fasadi). Zvuk sirene uzbunit će prisutne u blizini objekta u koji se pokušava provaliti (susjede) i provalnika.

Na tržištu postoji mnogo vrsta proizvoda koji nude besprijekornu zaštitu od neželjenih gostiju. I cjenovno i kvalitetom dosta se razlikuju, a laicima je teško snaći se u izboru najboljeg protuprovalnog sustava. Stoga, želite li svoju nekretninu zaštititi od provala, ne kupujte prvi alarm koji vam se nađe pri ruci. Razmislite o kritičnim točkama u stanu ili kući koje posebno treba zaštititi i potražite savjete stručnjaka.

Izbor sustava nadzora često ovisi o cijeni koju smo spremni izdvojiti. No, posebno je važno naglasiti da prilikom izbora sustava prvo treba znati postoji li potrebna infrastruktura, primjerice je su li provedeni kablovi.

Posao lopovima često olakšavaju sami vlasnici nekretnine u koju se ugrađuje neki od neprovjerenih zaštitnih sustava. Jedna od najčešćih pogreški je kupnja jeftine i nepouzdane opreme putem različitih oglasnika. Loš i nepouzdan alarm može se prepoznati po čestim lažnim uzbunama ili pak zatajenjem u važnom trenutku. Nekvalitetan alarm može se aktivirati uslijed loše kvalitete senzora, čak i pri nižoj ili višoj temperaturi okoline. Pri tome vlasnik reagira na prvih nekoliko dojava koje su u biti lažne. Ako se pak nakon toga dogodi i prava situacija provale, vlasnik misli da se “opet” radi o lažnoj dojavi te ne reagira.

Video nadzorni sustavi

Video nadzor se koristi za zaštitu objekata svih veličina i namjena – od stambenih do kompleksnih javnih i industrijskih, a razlog velikoj potražnji je širok raspon zaštitnih funkcija i učinaka koje ima na počinitelje kaznenih djela. Osim što efikasno prevenira razna kaznena djela, često se integrira s ostalim sustavima tehničke zaštite jer omogućava video verifikaciju neželjenog događaja.

Brzim razvojem tehnologija, klasični analogni sustavi niske rezolucije izgubili su u tržnoj utrci kojom sada predvode IP ili nešto slabiji analogni HD sustavi. Velika rezolucija megapikselnih kamera omogućava superiornu kvalitetu slike u iznimno zahtjevnim uvjetima i naknadno uvećanje detalja. Istraživanja pokazuju kako primjena video nadzora smanjuje štete od razbojstava smanjuje i do 4,5 puta te kako su objekti štićeni video nadzorom rijetko meta kriminalaca.

Također spajanjem video nadzornog sustava na kućni internet moguć je pregled trenutnog stanja na objektu ili pregled zapisa sa mobilnog telefona od bilo gdje da se nalazite.

Zatražite naše mišljenje i ponudu potpuno besplatno

Prije kupnje bilo kojeg sustava preporučujemo Vam da kontaktirate ovlaštenu zaštitarsku tvrtku te se posavjetujete o potrebnom sustavu za Vaš objekt. Shodno tome može se odrediti željeni sustav zaštite koji može biti žični ili bežični.

DIRECTA tehnička zaštita u tom pogledu stoji Vam na raspolaganju svakim radnim danom od 7:00 – 16:00 sati na broju 040/500-935 ili emailom na info@directa.hr

Preporučeno
Najnovije