PORCIJUNKULOVO

PREDSTAVLJAMO IZLAGAČE Miris vrbove šibe u centru Čakovca

Godinama na istom mjestu, nasuprot Crkve Svetog Nikole u Čakovcu u dane Porcijunkulovog svoju prodavaonicu i radionicu imao je 66-godišnji kotoripski košarač Branko Pogorelec. Naslijedio ga je sin Boris (41) koji je proširio prostor i na središnji gradski trg. Tata je otišao u zasluženu mirovinu…

Najpoznatiji kotoripski košarač Branko Pogorelec danas je u mirovini no ostat će kao zaštitni znak Porcijunkolova kao najdugovječniji izlagač. Danas iza svega toga stoji njegov sin Boris, najmlađi međimurski košarač, zanatlija donjomeđimurskog podneblja.

Jedan je od rijetkih iz postojbine šibe, rijetki koji se bavi pletenjem proizvoda od šibe, koji je naslijedio očev posao. Kako i ne bi kada je u taj posao ušao kao dječak prateći rad spretnih ruku svoga oca. A kada kažemo prodavaonicu – radionicu mislimo na tristotinjak različitih artikala od drveta od kojih je polovica od vrbove šibe, a kada kažemo radionicu mislimo na demonstraciju pletenja kojoj često u vrijeme prodaje pribjegava jer ima onih koji nisu nikada vidjeli kako košare koje ponosno nose dobivaju svoje konture.

– Na Porcijunkulovo je tata dolazio od vremena kada se ono počelo u Čakovcu obilježavati na skroman način, da bi danas postalo svjetska atrakcija. Ponosan sam što sam dio nje, kaže naš sugovornik i dodaje kako zna da mu je ovo 25-ta godina otkako je aktivni sudionik manifestacije. Tradicija Kotoribe u središtu Čakovca Borisu predstavlja poseban ponos i radost.

Radostan je što nije ostavio oca na ‘cjedilu’ nakon što je završio čakovečki TIOŠ i namjeravao krenuti na studij.

– Znao sam koliko je to težak posao i bilo mi je žao da propadne tradicija koja u obitelji generacijski živi. Japek, ipak bum se ja sel kraj tebe i s tobom bum korpe plel rekao sam tati, ispričao nam je Boris. Posebno je radostan što interes za obiteljski posao pokazuje njegov 10- godišnji sin Bruno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije