Most želi nestranačkog premijera, a Božo Petrov bio bi potpredsjednik Vlade

Most je na današnjem sastanku s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom podijelio dokument pod naslovom “Načelni prijedlog formiranja Vlade Republike Hrvatske i konstituiranja Hrvatskog sabora”, prenosi HRT.

Za premijera, zbog “potpuno izjednačenog izbornog rezultata”, Most predlaže “nestranačku neutralnu osobu izabranu konsenzusom triju strana”. Mjesta prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Sabora obnašali bi predsjednici najvećih koalicija, dakle Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, po pola mandata.

Most u dokumentu predlaže da njihovom čelniku Boži Petrovu ide mjesto drugog potpredsjednika Vlade, a njihov predstavnik dobio bi i mjesto potpredsjednika Sabora. Što se ministarstava tiče, dvije koalicije dobile bi svaka po trećinu, a po šestina bi išla Mostu i nestranačkim osobama.

Kao rok za izjašnjavanje u dokumentu se predlaže srijeda 9. prosinca do ponoći.

– U slučaju da samo jedna od strana koje sudjeluju u pregovorima prihvati model vlade s nestranačkim premijerom, a druga ga ne prihvati, Most će započeti pripreme konstituiranja Hrvatskog sabora i formiranja Vlade s tom stranom koja je prihvatila ponuđeni model – piše u dokumentu, uz napomenu da bi u tom slučaju raspodjela odgovornosti bila nešto drugačija. Ako obje strane odbace prijedlog, Most ih poziva da nakon isteka roka ponude drugo rješenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije