‘Opremanje bolnice i zdravstvenih ustanova nije obveza Grada’

Temeljem pisma ravnatelja Zavoda za hitnu Medicinu Međimurske županije dr.sc. Tomislava Novinščaka, objavljenog u lokalnim medijima kao reakcije na donaciju Grada Čakovca vezanu uz mogućnost korištenja besplatnog bežićnog interneta za korisnike usluga Županijske bolnice Čakovec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač poslao je sljedeće priopćenje:

‘Nemam običaj reagirati na pisma koje u medije šalju političari, no smatram da u istupu ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu dr.sc. Tomislava Novinščaka stoji nekoliko neistina i netočnosti, koje u interesu javnosti, treba ispraviti.

Iz teksta se može zaključiti da je spomenuti uređaj donirao SDP Grada Čakovca, što nije istina, već je to, u suradnji s Županijskom bolnicom Čakovec te tvrtkom “Novi-net” d.o.o. učinio Grad Čakovec. Drugo, jedinice lokalne samouprave, što je i sam Grad, nemaju zakonsku obvezu financiranja opremanja zdravstvenih ustanova, već je to u ingerenciji države i osnivača, u slučaju naših zdravstvenih ustanova, Međimurske županije.

Nadalje, neshvatljivo mi je i nedopustivo da ravnatelj jedne od ključnih zdravstvenih ustanova u Županiji na ovakav način koristi neupućenost građana u način na koji se zdravstvo u Hrvatskoj financira, odnosno koje su obveze jedinica lokalne i regionalne samouprave, a koje Državnog proračuna. Smatram da ravnatelj ustanova od javnog interesa, što Zavod za hitnu medicinu jest, ne bi smio koristiti svoju funkciju za političke ciljeve, što dr. Novinščak, spominjući u nekoliko navrata SDP, čini.

Svi se mi slažemo da u zdravstvo i djelatnike koji u njemu radu treba ulagati, opremati i školovati ih, no to je u prvom redu posao državnih vlasti, a ne lokalne samouprave. Stoga, svako je prozivanje jedinica lokalne samouprave, njihovih čelnika i lokalnih stranačkih organizacija promašeno. S druge strane, kao bivši zaposlenik Županijske bolnice Čakovec zna koji su uzroci donedavno negativnog poslovanja ove bolnice, a kao djelatnik u zdravstvu sigurno je upućen u to što se u ovoj instituciji napravilo i što se radi kako bi se ispravile godine nemarnog odnosa službenog Zagreba prema Županijskoj bolnici Čakovec.

Čak i ako politiku stavimo po strani, mislim da je neprimjereno prozivati sanacijsku upravu za nedostatak toaletnog papira, kad njihovi potezi počinju davati rezultata. Nabavljena je nova oprema, saniraju se dugovanja, a siguran sam da će i osiguravanje papira doći na red. No, zbog načina na koji to dr.sc. Novinščak prezentira, ispada da je naša bolnica neopremljena, da u njoj nema osnovnih higijenskih sredstava te da njeni djelatnici nemaju što obući i odjenuti. To naravno nije točno, a takve tvrdnje svakodnevno demantiraju korisnici i statistika.

Dr. Novinščak bi sve probleme u funkcioniranju i financiranju svoje ustanove, kojih očito ima, jer za nabavku radne obuće mora tražiti donacije, trebao rješavati sa svojim osnivačem te Ministarstvom zdravlja. Smatram neprihvatljivim da ravnatelj ustanova od javnog interesa poput Zavoda za hitnu medicinu svoju funkciju koristi za na ovaj način te ću od župana Međimurske županije Matije Posavca, zatražiti da se ovakvo ponašanje sankcionira.

I na kraju, Grad Čakovec će nastaviti s doniranjem Županijske bolnice Čakovec, iako za to nema zakonskih obveza. Riječ je ipak o najvećoj i glavnoj zdravstvenoj ustanovi na našem području. Pozivam i ostale jedinice lokalne samouprave te Međimursku županiju da vode računa o potrebama i željama pacijenata Županijske bolnice Čakovec. Naravno, ne isključujem i ostale zdravstvene ustanove, te pozivam sve, uključujući i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da nam se obrati sa svojim potrebama.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije