Josip Grivec o ukidanju manjih općina: Treba uvesti glavarine

Načelnik Donjeg VidovcaJosip Grivec(HSLS) godinama se zalaže za decentralizaciju, a ne centralizaciju. Evo što misli o mogućem ukidanju malih općina.

– Treba uvesti glavarinu pa gradovima i općinama vraćati novac od poreza na dohodak i PDV-a po glavi stanovnika, a mogli bi se uvesti i koeficijenti za sve gradove i općine – smatra Grivec, koji odrađuje šesti mandat.

Još malo pa će dogurati do mirovine. Za vođenje općine s 1400 stanovnika prima 5600 kuna plaće. Zaposleni su on i pročelnik, dok neke slične općine u Slavoniji, veli, imaju i po nekoliko pročelnika. Nekoliko donjomeđimurskih općina već dijeli zajedničkog komunalnog redara kojeg zajedno plaćaju. Izvorni proračun Donjeg Vidovca je oko dva milijuna kuna, a s projektima i prodajom zemljišta prelazi četiri.

– Treba dobro razmisliti o kriterijima. Bilo je napeto kad su se početkom 90-ih krojile općine. Jedni su rekli da moraju biti općina jer imaju ljekarnu, drugi da imaju benzinsku crpku. Tako će biti i sad ako se krene u prekrajanje bez jasnih pravila – kaže.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije