INTERVJU s Ervinom Vičevićem: ‘Međimurje mora biti regija za sebe’

Narodna stranka-reformisti za predstojeće parlamentarne izbore u III. izbornoj jedinici na svoju Izbornu listu stavili su Ervina Vičevića iz Praporčana, koji je načelnik Općine Selnica.

Reformisti su u Vičeviću prepoznali osobu koja ako bude izabrana u Hrvatskom saboru može dostojno i pošteno zastupati interese stranke i sredine iz koje dolazi u kojoj se dokazao u transparentnom vođenju općine koja je njegovim dolaskom počela izlaziti iz sivila u koje je dospjela neradom bivšeg općinskog načelnika i općinske vlasti.

Za Vičevića je uvrštavanje na listu veliko priznanje vodstva Narodne stranke –reformisti koji vjeruju kako će Vičević, prvenstveno na osnovu ostvarenih rezultata u vođenju općine, što zbog rejtinga stranke što zbog preferencijalnog glasovanja postati četvrti saborski zastupnik iz Općine i Župe Selnica u samostalnoj Hrvatskoj, nakon Baltazara Jalšovca iz Štrukovca, Vladimira Mesarića iz Merhatovca i Ivana Mezge iz Selnice.

Treba prekinuti međimursku šutnju

Što je Vičevića najviše motiviralo i privuklo da se kandidira za saborskog zastupnika?

– Prvenstveno je to međimurska šutnja u Hrvatskom saboru. Činjenica je da od dosadašnjih saborskih zastupnika nismo imali previše koristi, a od nekih apsolutno nikakve.

Reformisti su me privukli iz razloga što je predsjednik Radimir Čačić jedan od rijetkih ako ne i jedini političar koji ima autoritet i koji brine o razvoju sjevera Hrvatske.

Kao ministar u Hrvatskoj vladi puno je učinio za Hrvatsku i da njega nije bilo ne bi mi bili u EU da Čačić nije riješio problem brodogradnje. I drugo, je potreba da Međimurje ima jaku regionalnu stranku.

Koji su ciljevi rada i djelovanja budućeg saborskog zastupnika Ervina Vičevića?

– Prvi cilj je reforma lokalne samouprave kojom sjever i Međimurje moraju dobiti više financijskih sredstava nego do sada. Jer danas je ovo zakidanje sjevera i Međimurja na svakom koraku i svakom mjestu. Želim da Međimurje postane zasebna regija i točka i da Hrvatska bude podijeljena ili sastavljena na sedam regija.

Naime, uvijek pred izbore se poteže pitanje ukidanja velikog broja općina. Smatram kako sve međimurske općine rade dobro, poglavito kada se u obzir uzmu sredstva koja imaju na raspolaganju. Mogu se eventualno spojiti neke općine, ali administrativno svaka za sebe mora postojati. Sve ostalo je jeftini populizam pred izbore.

Kako treba izgledati Hrvatska, poglavito ako reformisti i Vičević o tome budu odlučivali u Hrvatskom saboru i Vladi?

– Ovog trenutka Hrvatska je najcentraliziranija država u Europskoj uniji, koja lokalnoj samoupravi vraća svega 10 posto prihoda od čega 5 posto ide Gradu Zagrebu, a preostalih 5 posto ostatku države, gdje opet svi nismo jednakopravni. Na primjer, Općina Sutivan ima 800 žitelja i proračun od 12 milijuna kuna, a Općina Selnica ima 3000 stanovnika i proračun od 2,5 milijuna kuna.

Ta Općina Sutivan od Ministarstva regionalnog razvitka dobila 1,5 milijuna kuna, a cijelo Međimurje 1,4 milijuna kuna. Da ne govorim o novcima za turističke i infrastrukturne projekte, gdje smo i općina i županija zakinuti. Ali, nije potrebna samo decentralizacija financija nego i ovlasti.

Međimurje mora biti regija za sebe i imati ovlasti koje tomu pripadaju, jer je to osnova dobrog upravljanja i gospodarenja. Dosta nam je toga da se netko u Zagrebu igra na računalo i onda ispadnu svakojake gluposti, poput onih s igralištem NK Zebanca, o čemu ste vi prvi pisali. Sva zemljišta koja su na području Jedinica lokalne samouprave, trebaju biti na raspolaganju i odlučivanju tih jedinica. Naroda stranka – reformisti su stranka i snaga koja može decentralizirati Hrvatsku i Međimurje stvoriti kao samostalnu regiju.

Hrvat sam i Hrvat ću biti, ali prvo sam čovjek

Ima onih koji Ervinu Vičeviću, posebno pred izbore, ispituju nacionalnu pripadnost, je li Hrvat i je li bio član koje druge političke stranke?

– Jednom zauvijek, neka je svima jasno, ja sam Hrvat i bio sam član HDZ-a u Rijeci pod brojem 3 i bio sam dragovoljac Domovinskog rata, istina s kratkim stažem na bojišnici. Niti sam Srbin, niti Musliman, kako me nazivaju ‘veliki Hrvati’. Da žive još tri života ‘veliki Hrvati’ neće prestići moje hrvatstvo i domoljublje.

HDZ je ‘zabio nož u leđa’ mojim roditeljima, a posebno mojoj supruzi Jadranki, kada im je rečeno kako nismo domaći i kako nećemo dobiti posao. Bili smo supruga i ja u Engleskoj gdje smo mogli ostati i dobro živjeti, ali kad je u Hrvatskoj započeo rat ja sam čvrsto odlučio vratiti se u Hrvatsku i pomoći koliko god mogu.

Volim Hrvatsku, a svi oni koji se prikazuju kao veliki Hrvati i u crkvi su u prvim redovima, samo su se okoristili Hrvatskom. Ja nisam, jer je volim, za nju radim i živim. Evo, organiziram pohod Vukovaru, a na proljeće u Bleiburg. Ponosan sam na sva svoja djela, a posebno me raduje što imam velik broj prijatelja istinskih hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata. Jer, najvažnije od svega je biti čovjek!

Pred izbore 8. studenog Ervin Vičević, birače poziva na glasovanje i poručuje za koga glasovati.

– Narodna stranka-reformisti su jedina stranka koja Međimurje vidi kao jaku regiju i koja joj jamči snažan razvoj i napredak. Pozivam žitelje Međimurja da ne glasuju za one koji bi ukinuli Međimurje i da ne budu samo glasačka mašinerija. Samo mandati reformista jamstvo su vam da će netko stvarno ‘ucijeniti’ novu Vladu i privući sredstva u Međimurje, na sjever Hrvatske. Sredstva i gospodarski razvoj me zanimaju i za njih ću se boriti, a ideologije imaju vremena pričekati.

Zato glas za Narodnu stranku-reformiste i listu broj 6 to je Međimurju jedino jamstvo napretka i iskrene borbe za Međimurje u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije