Preferencijalni sustav glasovanja – jamstvo izbora najboljih kandidata

U jeku sve intenzivnijih predizbornih aktivnosti pred nadolazeće parlamentarne izbore u sjeni ostaje vrlo važna činjenica koja je stupila na snagu promjenama Izbornog zakona početkom ove godine.

– Velika većina medija nekako prešućuje činjenicu da će svi birači na parlamentarnim izborima po prvi puta imati priliku odabrati kandidate za hrvatski Sabor konkretnim imenom i prezimenom, kažu u međimurskom Hrast-u – pokretu za uspješnu Hrvatsku.

U nastavku pročitajte njihovo priopćenje koje potpisuje Hrvoje Šlezak, koordinator Hrasta za III. Izbornu jedinicu.

‘Naime, promjenama izbornog zakona uvedena je mogućnost preferencijalnog glasovanja i na parlamentarnim izborima. To znači da će birači moći uz određenu listu moći zaokružiti i jednog kandidata na toj listi. Ovakav model već smo imali priliku isprobati dva puta na izborima za Europski parlament. Sada, po prvi puta, jednaku mogućnost imamo i na parlamentarnim izborima.

Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku pozdravlja navedenu novost jer će birači (konačno) imati priliku odabrati najkvalitetnije osobe među četrnaest kandidata na svakoj izbornoj listi. Ovo je povijesna prilika da birači u novi saziv Hrvatskog sabora izaberu sposobne ljude koji će iskreno i vjerodostojno predstavljati birače koji su ih izabrali. Birači imaju vrlo snažan alat u rukama kojim doista mogu u Hrvatski sabor izabrati najsposobnije i najkompetentnije kandidate. Sigurni smo da će na taj način izabrani kandidati imati neizmjerno veću odgovornost prema samim biračima nego je to do sada bio slučaj.

Ovim putem Hrast poziva sve medije da pravodobno informiraju biračko tijelo o načinu izbora zastupnika u Hrvatski sabor. Potrebno je na vrijeme upoznati birače s pravima koja su im na raspolaganju prilikom glasovanja.

Pozivamo i sve birače da se pokušaju čim kvalitetnije informirati o osobama koje će se naći na kandidacijskim listama kako bi doista odabrali najkvalitetnje kandidate. Vjerujemo da će birači prepoznati kvalitete Hrastovih kandidata na listi Domoljubne koalicije i da će oni pojačati kršćanski glas u Hrvatskom saboru. U našoj, trećoj izbornoj jedinici svakako očekujemo da birači svoj preferencijalni glas poklone Ladislavu Ilčiću koji je svojim dugogodišnjim društvenim angažmanom potvrdio istinsku zauzetost za vrijednosti koje Hrast zastupa.

Pozivamo i sve one koji su planirali ne izaći na izbore da ipak izađu na birališta i preuzmu dio odgovornosti za budućnost Lijepe Naše zaokruživanjem konkretne osobe za koju smatraju da će najbolje odraditi posao zastupnika u budućem sazivu Hrvatskog sabora.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije