Hoće li Mađarska zatvoriti cijelu granicu prema Hrvatskoj?

Izbjeglice i dalje pristižu u Hrvatsku prihvatni centar u Opatovcu. Od početka migracijske krize do danas u 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 103.070 migranata.

Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 2450 migranata preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska, te su tijekom noći i jutra prevezeni prema mađarskoj granici (vlakom i autobusima). Tijekom jučerašnjeg dana u Republiku Hrvatsku ušlo je 5 546 migranata, izvijestio je MUP.

U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu jutros se nalazilo 2139 migranata. Može se očekivati da će se i dalje nastaviti pristizanje migranata s područja Republike Srbije.

Hrvatska i dalje organizirano prevozi izbjeglice prema Mađarskoj. Već danima se iščekuje hoće li Mađarska doista ostvariti svoje prijetnje, te pokušati u potpunosti zatvoriti granicu prema Hrvatskoj.

Predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana kaže da konačna odluka ovisi o Austriji.

– Moći ćemo braniti cijelu granicu s Hrvatskom. Točno je da smo spremni u potpunosti podići ogradu po toj granici. No, konačnu odluku donijet će Austrija. Iz Beča još nismo dobili definitivni stav i odgovor. Mađarska je spremna napraviti ‘humanitarni koridor’ kojim bi prolazile izbjeglice, izjavio je jučer predstojnik János Lázár.

Mađarska još drži vlak, strojovođe ih Hrvatske dolaze ga čuvati

Vlak Hrvatskih željeznica koji je18. rujna prevezao oko 1000 izbjeglica u mađarski Magyarboly nedaleko od Beremnda, mađarska policija je zaplijenila uz obrazloženje da je nenajavljeno ušao na teritorij te države. Vlak otada stoji na granici, a u lokomotivi po 12 sati dežuraju po dvojica strojovođa. Svaki dan zbog toga četvorica strojovođa dolaze iz Hrvatske. Mađari su kotače vlaka blokirali posebnim lisičinama.

Na novinarski upit što će se dešavati od sutra ako Mađarska tada, kako se najavljuje, zaista zatvori svoje granice, Ostojić je rekao kako će se Hrvatska vrlo brzo prilagoditi i toj situaciji.

– Tada bi se transport izbjeglica trebao početi obavljati preko Slovenije. Ukoliko Mađarska zatvori granicu, sa Slovenijom je sve dogovoreno na operativnoj razini. Dogovorene su i rute, rekao je Ostojić dodajući kako je cilj izbjeglice do željenih odredišta prebaciti najkraćim mogućim putem. Istaknuo je i kako je ključ Njemačka kao odredište većine izbjeglica i da bi nakon nekih poteza Berlina mogao uslijediti domino efekt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije