Ravnopravnost žena u politici dovedena u pitanje

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije priopćenjem za javnost izražava žaljenje na Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom se djelomično ukida odredba o ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. Smatraju da nas takva Odluka vraća u daleku prošlost. Njihovo priopćenje pročitajte u nastavku.

‘Budući da se nalazimo u izbornoj godini, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije u ožujku ove godine uputilo je pismo političkim strankama na području Međimurske županije s ciljem podizanja svijesti i preporukama za promicanje rodno osviještene politike.

Naime, pristupanjem Europskoj uniji, Republika Hrvatska je preuzela obvezu provoditi politiku usmjerenu ka suzbijanju diskriminacije na temelju spola te osigurati učinkovitu primjenu Direktive o jednakom postupanju prema muškarcima i ženama. Ustav Republike Hrvatske definira ravnopravnost spolova kao jednu od najviših društvenih i vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, te čini temelj za tumačenje Ustava. Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine koji je u Hrvatskom saboru donesen konsenzusom, definira obvezu provođenja rodno osviještene politike te uređuje pitanje uravnoteženosti izbornih lista na svim razinama izbornog procesa.

Naše društvo je još uvijek u velikoj mjeri patrijarhalno, konzervativno te je potrebno usmjeriti dodatne snage u provedbi politike jednakih mogućnosti za oba spola te osnaživanju i vrednovanju načela jednakosti žena i muškaraca. Potrebno je kontinuirano činiti napore na podizanju svijesti javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti kao temelja za razvoj demokratskog i pravednog društva, jer nema demokracije bez istinske ravnopravnosti žena i muškaraca.

Politika je jedno od područja u kojem žene teško ostvaruju svoja prava. Stoga najveću odgovornost za ravnopravnu zastupljenost žena imaju upravo političke stranke kao predlagatelji izbornih lista te ih je nužno senzibilizirati o potrebi rodne ravnopravnosti. Podaci, međutim, govore kako one očito NE prepoznaju potrebu za uspostavljanjem rodne ravnopravnosti u politici, pa mnoge od njih uglavnom niti formalno ne zadovoljavaju kvotu, a kad i zadovolje, tada najčešće ne vode računa o uravnoteženom rasporedu muškaraca i žena na kandidacijskim listama.

Zbog svega nabrojenog smatramo da odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom se djelomično ukida odredba o ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama dovodi u pitanje jednake mogućnosti sudjelovanja žena i muškaraca u političkom djelovanju te umanjuje vrijednost dugogodišnjih napora za uspostavom rodne ravnoteže u procesima političkog odlučivanja.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije izražava žaljenje zbog takve odluke Ustavnog suda i smatra da je njome poslana pogrešna poruka, budući da onemogućava potpunu ravnopravnost muškaraca i žena u političkom djelovanju, čime se ne stvaraju uvjeti za napredak našeg društva, nego nas, naprotiv, takav stav vraća u daleku prošlost.

Zbog toga Povjerenstvo još jednom poziva sve stranke na području Međimurske županije, a i šire, da neovisno o odluci Ustavnog suda poštuju vrednote Ustava i kvotu o podzastupljenom spolu te ostvare ravnomjernu zastupljenost žena na izbornim listama.

Tijekom izborne kampanje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije će i dalje pratiti, analizirati i informirati:

• u kojoj je mjeri rodna ravnopravnost predmet kampanje i jesu li političke stranke u presudnom trenutku spremne svoje deklarativno podržavanje rodne ravnopravnosti dokazati visokim pozicijama žena na svojim listama, zagovaranjem tema vezanih uz žene u svojim izbornim programima te u političkoj promidžbi odnosno marketingu;

• u kojoj mjeri političke stranke poštuju kvotu od 40% podzastupljenog spola,

• na koji način izborni programi pristupaju rodnoj ravnopravnosti te u kojoj mjeri prepoznaju rodna pitanja kao društveno važna.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije