Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježili u Donjem Vidovcu

Predstavnici Općine i donjovidovskih udruga uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja položili su cvijeće i zapalili svijeće pri spomen obilježju hrvatskim braniteljima.

Kratki program je vrlo svečano vodila Monika Cenko podsjetivši da Hrvatska 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te na Dan hrvatskih branitelja, slavi 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluje”, kojom su oslobođeni Knin i najveći dio do tada okupiranog teritorija, čime je omogućena i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja te postizanje mira u tom dijelu Europe.

U operaciji “Oluja”, bilo je angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, u samo 84 sata oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara do tada okupiranog područja ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Hrvatske su snage krenule u operaciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara, a oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, već drugog dana operacije ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije “Oluja” i cijelog Domovinskog rata.

Točno u podne, u subotu, 5. kolovoza 1995. na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Time je označeno oslobođenje Knina, koji je bio središte i simbol srpske pobune i sjedište samoproglašene i međunarodno nepriznate Republike Srpske Krajine. U “Oluji” su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a ranjeno ih je više od 1400. Prisjetimo se ovom prilikom svih koji su dali život za domovinu i odajmo im počast minutom šutnje.

Tim velikim i časnim trenucima za našu domovinu darujemo i prigodnu recitaciju koju je napisao naš načelnik Josip Grivec – završila je Monika te vrlo lijepo odrecitirala prigodnu pjesmu.

Pred godina dvadeset

Pred godina dvadeset dogodila se
Oluja sveta, bljesak slobode, krv i znoj.
Hrabra su srca tada udarala Gromom,
težak se… vodio boj.

Fijukala je oluja, udarao grom,
junačka srca život su dala,
za slobodu, za domovinu i za dom!

Na današnji dan
Olujom potjerano je zlo,
naša krv se prolila
za naše i presveto hrvatsko tlo.

Oluja sveta, bljesak slobode, krv i znoj,
hrabra su srca udarala gromom,
težak je dobiven boj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije