Članovi i simpatizeri HSS-a na misi i skupu u Hodošanu

>> Članovi HSS-a se okupili u Hodošanu

Nakon mise zadušnice za Stjepana Radića, jučer (2. kolovoza) u Hodošanu, okupljanju organiziranom 26. puta, predsjednik HSS-a Branko Hrg na konferenciji za novinare kazao je da je danas Hrvatska u svom seoskom prostoru izložena žestokom napadu Vlade. Umjesto da se ide u očuvanje života u ruralnim prostorima,Vlada radi obrnuti proces. Zaključio je stoga da ova Vlada vodi promašenu politiku, a HSS-ova politika, zajedno s partnerima, bit će usmjerena očuvanju života, odnosno u ulaganje u život u ruralnom prostoru.

– Umjesto da se ide na očuvanje i njegovanje života u ruralnim sredinama, imamo obrnuti proces, a upravo u ruralnim dijelovima živi više od 60 posto stanovništva o kojima nitko ne brine – kazao je predsjednik Hrg.

To je potkrijepio primjerima ministarstva gospodarstva koje je, kazao je, potpuno promašilo gospodarsku strategiju jer veliki projekti u koje se krenulo, nisu uspjeli, a na regionalna opredjeljenja nisu ni krenuli. Primjer je i u obrtništvu i malom poduzetništvu. Umjesto da se povećava broj OPG-ova, obrta, malih gospodarstava u ruralnim područjima, ti se sustavi razbijaju, a u Strategiji razvoja turizma Hrvatske nema kontinentalnog turizma.

Istovremeno, kazao je predsjednik Hrg, sve kontinentalne manifestacije nisu dobile zajedno toliko novca koliko jedna manifestacija u Istri. Tako je 40 posto novca namijenjeno turistički nerazvijenim turističkim područjima ministar turizma dodijelio” turistički nerazvijenoj Istri.

Također, ministar poljoprivrede još nije objavio tko je dobio novac iz mjere 4.1 i 4.2. jer je taj novac otišao ponovno u četiri do pet sustava, a ne u OPG-ove koji čuvaju život na selu za razliku od velikih trgovačkih društava.

Istaknuo je da HSS ima dijametralno suprotan program ovome, odnosno za očuvanje života u ruralnim prostorima što će čuvati Hrvatsku i riješiti joj najveći problem – demografsku obnovu.

– Značaj politike je da svojim aktivnostima poboljšamo kvalitetu življenja u svojim sredinama, a kako je HSS u Međimurskoj županiji i dio izvršne vlasti, mi smo u tome uspjeli – kazao je predsjednik HSS-a Međimurske županije Zoran Vidović, predsjednik tamošnjeg županijskog HSS-a potkrjepljujući to činjenicama da su postojala dugovanja za subvencije u poljoprivredi iz 2009. i 2010. godine od oko 1,7 milijuna kuna su gotovo u potpunosti vraćena. Spomenuo je i druge projekte vezane u poljoprivredi kojima se pomaže poljoprivrednim proizvođačima, a što je u velikoj mjeri zasluga HSS-a.

Regionalni predsjednik HSS-a Sjeverozapad i predsjednik ŽO HSS-a Varaždinske županije te vijećnik u tamošnjoj Županijskoj skupštini Zvonimir Sabati izrazio je nezadovoljstvo što se premalo ulaže u poljoprivredne projekte pa se u Varaždinskoj županiji, u općinama i gradovima koje imaju sluha za to, oni predlažu.

Govoreći od predstojećim parlamentarnim izborima istaknuo je da buduća Vlada mora što prije odrediti strateške grane razvoja RH, a tu svakako mora biti zastupljeno obrazovanje.

Naime, kazao je, mladi ljudi odlaze iz Hrvatske ne stoga što nisu dovoljno obrazovani već su obrazovani, ali ovdje nemaju mogućnosti osigurati svoju egzistenciju. Kako se trendovi razvoja na ekonomskom polju vrlo brzo mijenjaju, potrebno je prilagoditi obrazovanje tim trendovima. Stoga će se gospodarstvo morati prilagoditi tržišnom gospodarstvu.

Kako je ovo bilo 26. druženje HSS-ovaca u Hodošanu gdje se odaje počast Stjepanu Radiću, koordinatorica Izbornog stožera III. izborne jedinice, potpredsjednica HSS-a i predsjednica Skupštine Krapinsko – zagorske županije Vlasta Hubicki istakla je da su ovakva druženja u HSS-u način života.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima istakla je da je ovo preozbiljno vrijeme u koje bi se bavili prošlošću, promišljali o sadašnjostima, već se treba okrenuti budućnosti. – U ove tri županije obrtnici i gospodarstvenici vrlo uredno plaćaju, a obrti se gase i davanja su prevelika, nisu stimulativna kao ni klima u tom okružju.

Važno je i povezivanje poljoprivrede i turizma – kazala je Hubicki dodavši da od slogana “plavo i zeleno” nije ostalo previše jer se na obali prodaje vrlo malo kontinentalnih proizvoda unatoč činjenici da se u ove tri županije jako napredovalo u brendiranju i zaštiti proizvoda. Poručila je članovima da se uvijek isplati zalagati za HSS, za politiku HSS-a i za boljitak “svojeg frtalja svijeta”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije