Željko Pavlic: “Ideja s tablicama za svaki grad je neprihvatljiva”

Međimurski demokratski savez je u srijedu održao konferenciju za medije na kojoj je iznio svoje stavove o uvođenju novih automobilskih registarskih oznaka. Iz MDS-a poručuju da je ovaj prijedlog za njih neprihvatljiv, a za građane suvišan i nepotreban.

Prijedlog oznaka gradova na registarskim pločicama po kojem bi od 1. srpnja, kada je predviđeno da će u uporabi biti nove pločice, svih 128 gradova (34+94) u Hrvatskoj imalo svoju slovnu oznaku. Svi gradonačelnici imaju rok do 7. travnja da se izjasne jesu li zadovoljni predloženom oznakom.

Ova priča s tablicama traje već skoro dvije godine; kada je prvo obavljena neformalna javna rasprava, a zatim objavljen i javni natječaj za grafički izgled tablica. Prije mjesec dana izabrana su tri najbolja grafička rješenja. Za cijelo to vrijeme, samo je na marginama, bilo raspravljano koje će oznake tablice imati na sebi, postojećih gradova, županija ili , što je bio prijedlog ministra, nasumce odabranih brojki i slova, kao što je to slučaj u BiH.

Ni jednom riječju nije bilo spomenuto da bi svi gradovi u Hrvatskoj mogli dobiti svoje oznake na tablicama, a što je vrlo slično prvotnom rješenju samog ministra. O tome zašto je ovaj prijedlog za MDS neprihvatljiv, a za građane nejasan i suvišan upitali smo predsjednika MDS-a Željko Pavlic.

– Ovaj prijedlog smatramo i suvišnim i nepotrebnim za same građane, pa i za same gradove. U tom dijelu je prijedlog veoma konfuzan, što pokazuje da je nepripremljen. Naime, građani će se naći u konfuznoj situaciji, ako će htjeti tablice s oznakom svojeg grada morat će čekati do kraja isteka važenja prometne dozvole za svoj auto ili će, po svojoj volji, morati to platiti.

Što je s mještanima koji ne žive u gradovima, hoće li oni zadržati postojeće tablice ili će morati imati tablice najbližeg grada

– Novim oznakama bi se gradovima trebao snažiti njihov identitet, ali to neće do izražaja doći godinama, jer će se nove tablice pojavljivati samo na novim vozilima, a na starima će ostati godinama. Gradovi će tako godinama, istovremeno, imati dvije vrste tablica, tako da će neki stanovnici Preloga još godinama imati tablice ČK, a neki PR.

Hoće li stare, postojeće, tablice biti dobre za putovanje u inozemstvo ili će za to biti potrebno nabaviti nove tablice?

– Evo ovo su samo neka pitanja i problemi koji se otvaraju, što nam pokazuje da sam projekt nije odrađen kako treba i da će izazvati dodatnu konfuziju, pa i troškove građanima, rekao je predsjendik MDS-a.

Također, Pavlic je upozorio i na političku dimenziju ovog pitanja, spomenuvši da je MDS regionalna i regionalistička stranka pa se, kao regionalna stranka, zalaže, između ostalog, za jedinstvenost, zaokruženost, cjelovitost, Međimurja, kao uvjeta za političku autonomnost, a ova inicijativa, makar i na simboličkoj razini, dezintegrira Međimurje. Zato je za MDS neprihvatljiva.

– MDS je i regionalistička stranka jer se bori za snaženje regija kao uvjet za ravnomjeran razvoj Republike Hrvatske. Ovaj prijedlog MUP-a temelji se na drugačijoj koncepciji, na koncepciji policentričnog razvoja Republike Hrvatske, razvoju koji bi se temeljio na razvoju više centara-gradova, a na račun županija-regija. Ovakav koncept stvara snažne centre, ali i slabe periferije, što će potencirati neravnomjeran razvoj RH.

Stav je MDS-a da se trebalo ići samo u minimalne promjene i troškove, (ministar tvrdi da građane ovaj postupak neće koštati ništa – ali i sam proces priprema i javnog natječaja košta). To znači ostanak postojećih oznaka uz, za nas, prihvatljiva predložena grafička rješenja i uvođenje bar-koda na tablice – poručio je Pavlic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije