Općina Nedelišće i ove godine stipendira čak 77 studenata sa svojeg područja

Općina Nedelišće nastavlja s hvalevrijednom praksom stipendiranja studenata sa svojeg područja. Tako je u općinskoj vijećnici u četvrtak držan još jedan susret općinskog čelništva sa studentima i njihovim roditeljima na kojem su potpisani novi stipendijski ugovori. Broj “starih” stipendista prema kojima Općina Nedelišće ima aktivne ugovorne obveze u akademskoj 2014./2015. godini je 44, a njima se pridružilo i trideset troje novih stipendista.

– Najisplativije ulaganje je ono u ljude, odnosno u obrazovanje za pojedina zanimanja, kazao je tom prigodom načelnik Darko Dania. Tako je prema uspjehu za preddiplomski i integrirani studij potpisan 21 ugovor, za diplomski studij prema uspjehu 6, a isto toliko studenata ugovore je potpisalo prema socijalno imovinskom statusu. Kada pak je riječ o deficitarnim zanimanjima na području općine za ovu akademsku godinu ocijenjeno je da su to ona iz područja medicine, građevinarstva, matematike, fizike, anglistike i rehabilitacije. Obveze za “stare” stipendiste iznose 209.000 kuna, a za novih 33 stipendista 156.000 kuna, što ukupno iznosi 365.000 godišnje.



Kada je riječ o kriterijima dobivanja stipendijskih ugovora, Dania je kazao kako se za prvu godinu fakulteta gleda prosjek ocjena u srednjoj školi, koji mora biti najmanje 4.0. Prosjek ocjena za studente koji su već na drugoj ili trećoj godini fakulteta pak je znatno manji. Prilikom vraćanja stipendije u Općini su kažu također išli na ruku studentima, tako da čim je prosjek ocjena nakon završenog fakulteta veći vraća se manje, odnosno kod pojedinih studenata stipendija se ne vraća.



-Dodjela stipendija, nastavlja Dania nije samo pomoć studentima da završe školovanje, već nam je želja da se nakon završenog fakulteta i zaposle na području općine. Treba spomenuti da je Općina pred potpisivanjem ugovora o dobivanju 16 hektara za izgradnju nove industrijske zone, gdje se nadamo da će se otvoriti tristotinjak novih radnih mjesta od kojih će pojedina zasigurno biti i za sadašnje studente.

Mjesečni iznos stipendija za studij u Čakovcu i u Varaždinu iznosi 300 kuna, za studij u Zagrebu i u ostalim gradovima u Hrvatskoj 500 kuna te za studij u inozemstvu 600 kuna mjesečno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije