Pao proračun: Spremaju se novi izbori u Općini Strahoninec!

Općina Strahoninec bez proračuna, slijede izbori za vijećnike, načelnika i zamjenika načelnika

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Strahoninca nije prihvaćen prijedlog proračun za iduću godinu općinskog načelnika Franje Lehkeca što znači da uskoro slijedi raspuštanje Općinskog vijeća i postavljanje Vladinog povjerenika koji će u roku od 60 dana raspisati nove lokalne izbore za vijećnike, načelnika i zamjenika načelnika.

Tako je Lehkec (HSS) predložio proračun u visini od 8 milijuna kuna u kojem je skoro 90% stavki isto kao i u ovogodišnjem dokumentu, a od većih novih kapitalnih investicija tu su se trebale naći donacije za energetsku učinkovitost objekata za obnovljive izvore u obiteljskim kućama, kao i sanacija i rekonstrukcija dječjeg vrtića koji prema načelnikovim riječima ne zadovoljava nove pedagoške standarde te sustav odvodnje odnosno aglomeracija.

No, sve će to morati pričekati, jer prijedlog proračuna od strane oporbenih vijećnika nije prihvaćen uz objašnjenje koje je iznio predsjednik kluba vijećnika SDP-a Dejan Drabić.

– Ne možemo podržati ovaj proračun, stav je kluba vijećnika SDP-a, kazao je Drabić, jer općina stagnira. Isto tako treba istaknuti da je u ovom kratkom vremenu dok je na mjestu načelnika Franjo Lehkec općina zakinuta i na jedan određeni način nanijeta joj je velika šteta, uz elemenate nepoštivanja i kršenja odluka Općinskog vijeća, a isto tako Vijeću je evidentno onemogućeni normalan rad. Takvim neodgovornim radom, prije svega zbog ne dostavljanja programa za određene projekte Općini je nanesena šteta od minimalno 2 milijuna kuna.

U svakom slučaju, kazao je Drabić, trudili smo se pomoći u suradnji, ali jednostavno od strane načelnika nije je bilo, već smo bili uskraćeni za materijale, a tu je i niz drugih elemenata.

Mario Topolnjak (HNS) oporbi: Jeste li svjesni posljedica?

Nakon izlaganja oporbene strane, Klub vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSS-a zatražio je desetominutnu stanku za konzultacije. Po povratku u vijećnicu HNS-ov Mario Topolnjak kratko je iznio njihovo razmišljanje i zabrinutost o tomu jesu li oporbeni vijećnici svjesni posljedice koje donosi ne prihvaćanje proračuna. Naime, nastavio je Topolnjak, bit će zaustavljene sve dosadašnje investicije, a isto tako postavio je pitanje o troškovima koje donose novi izbori.

Predsjednica Općinskog vijeća Sanja Krištofić, na to je kazala kako su oporbeni vijećnici i tekako svjesni svega te da će novi izbori manje stajati od daljnjeg propadanje općine. Načelniku je već upozorenje trebalo biti izvršenje šesto mjesečnog proračuna koje se prihvatili usprkos svih kritika i primjedbi i svega ostaloga što se događalo. Bilo je tu i molbi upozorenja da se načelnik Lehkec “trgne” i počinje surađivati s vijećnicima, no u ovih godinu i pol dana nije nažalost bilo ni jednog jedinog kontakta, ni jednog pitanja, istaknula je Krištofić.

Isto tako, kazala je Krištofić projekti se neće zaustaviti jer ih ni nema, a sve ostalo ide normalnim tijekom, tako da će Općina Strahoninec biti u “hladnom pogonu” tri mjeseca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije