Međimurje ima projekte, ali ne tako velike koje zovu strateškim

Među 77 projekata za koje Vlada planira povući novac iz 315 milijardi eura teškog plana investicija Europske unije, nema ni jednog iz Međimurske županije! Jedini koji se dotiče Međimurja je Centar za upravljanje otpadom Piškornica, vrijedan 80 milijuna eura.

Za razliku od Međimurja, susjedna Varaždinska županija ima nekoliko projekata na listi, od Tehnološkog parka Varaždina, vrijednog 52 milijuna eura, do obnove i opremanja Termi Varaždinske toplice. Priliku da upozori na to nije propustio predsjednik čakovečkog HDZ-a dr. sc. Tomislav Novinščak u neobičnom priopćenju u kojem, uz ostalo, ističe da razvoj Hrvatske mora biti uravnotežen i da Međimurje zaslužuje puno više, ako zbog ničeg drugog, onda zato što su “Međimurci najglasnije kukuriknuli kad se glasalo”.

Zašto na popisu nema projekata iz Međimurja, upitali smo Mladena Novaka, predsjednika međimurskog SDP-a. – Nemamo tako velike koji bi se mogli nazvati strateškima. Mi imamo projekte koji se provode i idu svojim tokom – rekao je Novak. – Vlada je objavila preliminarni, a ne konačni popis projekata. U njima je velik dio vezan za regionalne vodoopskrbne sustave, za koje su u našoj županiji već potpisani ugovori, poput aglomeracije Čakovec – kaže župan Matija Posavec (HNS).

Za modernizaciju i obnovu željeznica još nisu izrađeni projekti, dok se, dodaje, ostale investicije na popisu odnose na unapređenje plovnih putova, autoceste te obnove zračnih luka. Popis projekata se svakodnevno nadopunjuje, pa će, napominje, nakon izrade projektne dokumentacije Županija kandidirati most preko Mure u Murskom Središću i Kotoribi te cestovne obilaznice.

– Treba istaknuti da su već potpisani ugovori za aglomeraciju Čakovec vrijednosti oko 300 milijuna kuna, odobrena su bespovratna sredstva za geotermalnu elektranu u Draškovcu u iznosu preko 110 milijuna kuna te bespovratna sredstva gospodarstvenicima preko 10 milijuna kuna.

Ostali projekti manje vrijednosti se kandidiraju putem Međimurske županije, županijske razvojne agencije ili Županijske uprave za ceste i ostalih javnih poduzeća – kaže Posavec. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju državne ceste Šenkovec – Štrigova – Banfi, za koju je osigurano tri milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije