Čakovečka “Hitna” je prevažna institucija za taštinu i niske strasti

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije već skoro petnaest mjeseci nema ravnatelja, što je i više nego zakonsko zanemarivanje ovako važne institucije, kazao je v. d. ravnatelja čakovečke “Hitne” dr. Tomislav Novinščak.

Povod ovom razgovoru upravo je goruća tema oko izbora ravnatelja, odnosno Novinščakov (ponovni) ne izbor na tu poziciju, zbog čega je nedavno izdao i priopćenje za medije smatrajući da nije izabran zbog svoje političke, a ne nikako stručne podobnosti. Naime dr. Novinščak je predsjednik čakovečke GO HDZ-a, i smatra da jedini kriterij koji nije zadovoljio, onaj o stranačkoj “podobnosti”.

– Očito se ne uklapam u kadrovsku politiku Županije, no ja sam tu odluku primio mirno i demokratski, bez ikakve namjere da oko toga “dižem prašinu”. Stoga, bi u najmanju ruku bilo kulturno i ljudski da SDP i HNS više ne “povlače” moje ime ili moju stranačku pripadnost HDZ-u, u svojim političkim igrama kada je riječ o predmetnom slučaju. Kao što bi bilo i korektno kada me nadalje ne bi pokušavali javno diskreditirati razmetanjem o tomu tko je kako glasao, budući da je glasanje bilo tajno, napisao je dr. Novinščak između ostalog u svojem priopćenju.

Stoga smo kroz ovaj razgovor htjeli doći na sam “izvor” problema vezanog uz Zavod za hitnu medicinu, pa tako priča o nastanku ove institucije seže unatrag nekoliko godina kada je država nekadašnju Hitnu pomoć, kao nekakvu dežurnu rezervnu ambulantu rasformirala, kazao nam je Novinščak.

Cilj formiranja Zavoda za hitnu medicinu je što kvalitetnije pružanje pomoći na terenu

Tragom te reforme osmišljeni je Zavod za hitnu medicinu kao ustanova s jedinim ciljem, a to je da se poveća kvaliteta intervencija na terenu kako bi i oni pacijenti koji žive u udaljenijim mjestima od Čakovca imali veću mogućnost da prežive, bilo srčani udar ili pružanje pomoći nakon nekakve teže nesreće, što je vjerujem da se svi slažemo s time, daleko važnija stvar od toga tko će biti ravnatelj Zavoda, smatra dr. Novinščak.

– Nakon što je Zavod nakon prerane smrti dr. Mirele Štefe ostao bez ravnatelja, nastavlja Novinščak, ja sam kao tadašnji predsjednik Upravnog vijeća Zavoda znao njegovu problematiku, specifičnost i težinu ovog radnog mjesta, i bez obzira na sve to stavio sam se na raspolaganje Županiji, čak i pod cijenu nekih mojih osobnih interesa u smislu ostanka na poslu kirurga kojim sam se bavio.

– Napravio sam program razvoja, nastavlja naš sugovornik, koji je i to moram reći, ne zbog demagogije nego realnosti i njegove kvalitete (programa) međimurski župan Matija Posavec prepoznao i potpuno korektno prihvatio i podržao me kao kandidata za v.d. ravnatelja, odnosno na natječaju raspisanom za ravnatelja.

U vrhu vlasti u Međimurju došlo je do određenog rasula, koje vladajući (neuspješno) negiraju

Zbog čega se nakon svega dogodilo ovo što se dogodilo, odnosno zašto se sada HSS,SDP i HNS sukobljavaju oko tog pitanja, zašto se spletkari u politici oko ovog položaja, teško je reći. Možda je odgovor, smatra dr. Novinščak, na tragu toga da se nešto slično događalo i u drugim institucijama, što smo imali prilike čuti kroz medije, kada su u pitanju ljekarna, škole i slično.

Iz svega ovoga vidljivo je da je u Međimurju ipak nastalo jedno određeno rasulo, iako vodeći ljudi Županije to pokušavaju negirati, kaže Novinščak, što je opet posljedica nesposobnosti samih vladajućih u čemu smo izgleda ne samo Zavod, nego i ja osobno kolateralne žrtve u cijeloj toj priči.

-Međutim, jasno je isto tako da nije bez razloga sve to prošlo kako je prošlo jer sam lider Gradske organizacije HDZ-a i na to se sigurno nije nažalost gledalo sa simpatijom. Međutim, kaže Novinščak, niti ja niti pak stranka iako smo to mirno primili, ne možemo dozvoliti da nas se uvlači u nekakve sukobe iz niskih strasti, zbog čega smo u medijima izdali već spomenuto priopćenje i naše razmišljanje o ovom problemu.

Konferencija održana u bolnici presedan je Hrvatskoj

Ono što pak stvarno ne možemo prešutjeti i što oštro osuđujemo i ne smijemo više dozvoliti u Čakovcu i Međimurju je ovaj jedan, ako to tako mogu nazvati, cirkus koji se dogodio s SDP-ovom konferencijom u bolnici. Naime, smatram da je to presedan, jer ne mogu si ni zamisliti da jedna politička stranka održi konferenciju recimo u bjelovarskoj vojarni ili KBC-u Dubrava.

Ovo je nažalost bio samo još jedan dokaz da županijska bolnica služi kao poligon za politikantstvo, potpuno zanemarujući osnovnu i jedinu svrhu svake bolnice, a to je prevencija bolesti te skrb i njega za bolesne građane, što jasno pokazuje pravo lice naravi partije koja se skriva iza naziva “socijalna”i jednostavno se nameće dojam jedne velike razine bahatosti koja je neopravdana i naravno nije dozvoljena.

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije danas uspješno radi po principu odgovornog menadžerstva

Nakon, kako to smatra v.d. ravnatelja čakovečke “hitne” političkih igara oko izbora ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije , vratit ćemo se na kraju s još nekoliko riječi na rad i funkcioniranju samog Zavoda i nekim planovima za skoru budućnost.

– U ovih nekoliko mjeseci koliko se nalazim na mjestu v.d. ravnatelja Zavoda, kazao je dr. Novinščak, ova ustanova i dalje ima vrlo profesionalnu upravu, transparentno poslovanje i radi se pop principu uspješnog menadžerstva. To znači da se vrlo odgovorno ponašamo prema jako zahtjevnom proračunu i računovodstvu. Imamo paušal, nastavlja, koji nam je trenutno dostatan za poslovanje, no ne mogu opet reci kako ne bi htjeli da on bude viši, no unatoč svemu odlično se posluje u tom jednom zadanom okviru.

Solventni smo i likvidni, s nekakvim minimalnim plusom na računu koji nam je dovoljan za poslovanje, tako da ne oskudijevamo u materijalima i opremi, odnosno u onomu što nam je potrebno za rad jedne ovakve službe. Treba reči i to da je Županija dala “blagoslov” za decentralizirana sredstva za nabavu novog vozila, koje je nama sredstvo za rad.

Osim svega ovog navedenoga ne smijem zaboraviti reći kako ovaj Zavod za hitnu medicinu ima kvalitetan i stručan kadar, iako se naravno uvijek može bolje, a i moj dolazak je imao cilj da se poboljša upravo stručnost, ali i organizaciju vezanu uz najnoviju IT tehnologiju i digitalizaciju.

S obzirom na to, kaže dr. Novinščak da i sam radim kao predavač na Veleučilištu i imam dobar i pozitivan odnos prema povećanju stručne edukacije zdravstvenih radnika, upravo na tomu želim još poraditi i Zavodu. Smatram da možemo biti još bolji i moderniji i da imao jednu “Hitnu” kao što je to u razvijenim zemljama EU-a i gotovo sam siguran da jednom požrtvovnošću i novom generacijom “hitnjaka” to vrlo brzo možemo i postići.

Daljnji rad i planovi

Pitanje koje se nametnulo na samom kraju bilo je vezano uz daljnji rad i planove u zdravstvenoj karijeri dr. Tomislava Novinščaka, o tomu planira li se ponovo javiti na natječaj za ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu ili se vrati kirurgiji, odnosno,možda se više posvetiti i politici.

– Čuo sam u kuloarima nekakve informacije da sam ja već odlučio što i kako dalje, no vjerujte nisam još ništa razmišljao o tomu jer imam ugovor sa Zavodom na određeno, odnosno na šest mjeseci, tako da od prvog trenutka spoznaje o tomu kako je natječaj prošao ja sam odlučio i dalje “konzumirati” taj ugovor o radu, jer smatram da je ovo previše važna ustanova u kojoj bi netko trebao pokazivati nekakve svoje taštine.

Sustav E-hitna

Vjerujem, ističe dr. Novinščak, da će Županija naći rješenja za ovaj Zavod ,koji kako smo to već na početku rekli već 15 mjeseci nema ravnatelja. Ja imam puno posla kojeg sam započeo, tako da će vrlo skoro javnost upravo preko medija biti informirana o još jednom vrijednom projektu. Riječ je o uvođenju sustava E-hitna, o kojem ćemo više moći reci kroz određeno vrijeme.

To je zapravo samo jedan od projekata koje provodimo od početka reforme tamo još od 2012/13. i koja traje u kontinuitetu o kojem smo već rekli na samom početku razgovora.Tako više nema dežurne Hitne ambulante, već postoji Zavod koji brine o zbrinjavanju vitalno ugroženih pacijenata u svim dijelovima Međimurja. Isto tako treba reci da Svjetska banka nije sudjelovala samo u nabavi novih modernih vozila koje građani imaju prilike vidjeti na cesti tijekom intervencija, već je Zavod dobio i jedan novi moderni računalni sustav koji je stigao prije pola godine i služio upravo kao baza i podloga za osuvremenjivanje i modernizaciju koju upravo ovih dana provodimo.

Osim svega navedenoga smatram , kaže v.d. ravnatelja dr. Novinščak, kako postoji prostor i za buduće EU projekte koje možemo ostvariti međudržavnom suradnjom, ali isto tako i sami, jer mnogi nisu ni svjesni koliko se stvari može napraviti u medicini upravo putem sredstava iz EU projekata. Tako postoje projekti pod zajedničkim imenom Growth for Health, preko kojih se može doslovno financirati sve što želite u zdravstvu, završio je Novinščak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije