FOTO: Europarlamentarka Marijana Petir u Međimurju

>> FOTO: Europarlamentarka Marijana Petir u Međimurju

Marijana Petir, zastupnica u Europarlamentu gostovala je u nedelju, 28. rujna 2014. godine u Međimurskoj županiji. Prvo je posjetila članove Gradske organizacije HSS-a grada Preloga gdje je uz jutarnju kavu porazgovarala s članovima njihove organizacije, zahvalila na podršci za vrijeme predizborne kampanje za izbore u Europarlament koji su održani u svibnju ove godine.

Kasnije se uputila u pratnji zamjenika župana i predsjednika Županijske organizacije Zorana Vidovića na Misu zadušnicu za osnivača i prvog predsjednika HSS-a Stjepana Radića, te Mladena Zvera, jednog od osnivača HSS-a u općini Strahoninec. Misnom slavlju koje je predvodio župnik Branko Sajković u nedovršenoj novoj crkvi Marije Pomoćnice, prisustvovao je veliki broj članova HSS-a i mještana Strahoninca.

Nakon misnog slavlja oko 200-tinjk članova i simpatizera HSS-a uputilo se u Društveni dom gdje je održa skup i druženje članova i simpatizera HSS-a uz glazbu puhačkog sastava i roštilj. Naime, na jednom od predizbornih skupova obećano je bilo ako Marijana Petir u ime HSS-a uđe u Europarlament da će biti priređeno nekoliko stotina roštiljada u Hrvatskoj, no međimurski HSS-ovci su priredili prvi da zajedno sa Marijanom proslave uspjeh koji za HSS znaći prekretnicu u političkom životu na nacionalnom nivou.

Prilikom obraćanju na skupu Marijana Petir je opisala svoj radni tjedan u Bruxellesu te podsjetila da je zatražila proširenje predviđenih mjera pomoći i na proizvođače mandarina, mlijeka i mliječnih proizvoda jer su prethodnom odlukom Komisije proizvođači jabuka već bili obuhvaćeni.

Europska komisija odobrila je pomoć do 125 milijuna eura za proizvođače jabuka, rajčice, karfiola, gljiva, grožđa, krastavaca, jagoda i crnog ribizla koji su najteže pogođeni ruskim embargom uvoza poljoprivrednih proizvoda. Odobrena je pomoć i za breskve i nektarine te za mliječne proizvode a nakon više intervencija i upita Marijane Petir u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta upućenih Europskoj komisiji, na taj su popis uvrštene i mandarine.

Hrvatska u trgovinskoj razmjeni s Rusijom tijekom posljednjih nekoliko godina ostvaruje ukupni deficit osim u području razmjene poljoprivrednih proizvoda. “Imajući to u vidu, a s obzirom na ukupnu gospodarsku situaciju u RH koja se već šestu godinu nalazi u recesiji, molim da se zauzmete da se uz već poduzete mjere za kvarljivo voće i povrće, a koje se primjenjuju od 18. kolovoza 2014. godine, svakako što prije uključe i mjere za mandarine i mliječne proizvode”, napisala je tada hrvatska zastupnica Marijana Petir u svom dopisu predsjedniku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Czeslawu Siekierskom.

Kao zastupnica u Europskom parlamentu poduzela sve što je mogla i izborila pomoć za naše proizvođače koji su najugroženiji ruskim embargom, rekla je Petir, a sada je na ministru Jakovini da pokuša ne prokockati i ovu priliku, te se nada da nećemo više slušati izjave poput onih koje je davao “osigurajte si sami nova tržišta”. Dodala je da prema izvješću Europske komisije koje je dobila, među zemljama koje su poslale zahtjev za obeštećenje svojih poljoprivrednih proizvođača još uvijek nema Hrvatske te je izrazila nadu da će Ministarstvo poljoprivrede ipak odraditi ovaj posao na vrijeme.

Predsjednik ŽO HSS-a Međimurske županije i zamjenik župana Zoran Vidović podsjetio je na aktivnosti u Međimurskoj županiji o pozitivnim aktivnostima od besplatnih udžbenika, prijevoza učenika, uspješno izbjegnutih katastrofa od poplava, te najavio aktivnosti vezane za poljoprivredu i gospodarstvo u cjelini.

Za dobro domaćinstvo pobrinuo se predsjednik Općinske organizacije HSS-a Strahoninec Franjo Lehkec sa suprugom Editom, predsjednicom asocijacije HSS-a “Hrvatsko srce”. Poslije službenog djela usljedilo zajedničko druženje uz dobar roštilj, a naravno uz vesele glazbene note puhača, se i zaplesalo.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije