Inicijativa MDS-a u Skupštini Međimurske županije

U dnevni red 9. sjednice Skupštine Međimurske županije uvrštena je i točka dnevnog reda Prijedlog amandmana na konačni prijedlog zakona o izmjenama i  dopunama zakona o sustavu državne uprave, koji su predložili vijećnici Međimurskog demokratskog saveza Željko Pavlic i Zlatko Bacinger, a kojim se predlaže da sjedište budućeg Ureda državne uprave za Sjeverozapadnu Hrvatsku bude u Čakovcu, a ne u Varaždinu, kako je predloženo.

Vijećnici Pavlic i Bacinger navode dva osnovna razloga za prihvaćanje ove inicijative:

Prvi, Skupština međimurske županije je na svojoj 4. sjednici jednoglasno usvojila Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurja i regionalnom razvoju, u kojoj se: “Posebno zahtijeva hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca u Varaždin i povratak preseljenih institucija natrag u Međimurje.”

Predloženim Nacrtom Međimurje gubi još jedno regionalno sjedište državnih institucija, i to nakon sjedišta Županijskog suda i nekih drugih institucija, koje su također premještene u Varaždin, što nikako nije u duhu Deklaracije.

Deklaracija je u Skupštini Međimurske županije usvojena jednoglasno, potporom svih političkih opcija, što je izuzetan politički čin, pa bi neprihvaćanje osnovnih zahtjeva iz Deklaracije, a koje su i sadržaj ovog našeg Prijedloga, tumačili kao ignoriranje sadržaja tog važnog političkog akta i rada Skupštine Međimurske županije.

Drugi, iz MDS-a smatraju da je ovaj prijedlog štetan za Međimursku županiju, jer se njime, po njihovom mišljenju, narušava jednakost između županija i slabi položaj Međimurske županije i grada Čakovca, kao sjedišta županije.
Podjelom Hrvatske u 5 upravnih jedinica, a ne jačanjem kapaciteta postojećih uprava po županijama, i u korelaciji sa Zakonom o regionalnom razvoju i Zakonom o područjima i sjedištima sudova, dobit ćemo “pet malih Zagreba”, tj. centara, među kojima je i Varaždin, koji će zbog te svoje nove uloge, značenja, snage koncentrirane administracije i političke moći, broja zaposlenih kvalitetnih kadrova… biti u velikoj prednosti ispred susjednih županija i gradova.

Na taj način krši se članak 3. Ustava Republike Hrvatske koji ističe jednakost kao najvišu vrednotu ustavnog poretka Republike Hrvatske. Regionalni ustroj Hrvatske Ustavom počiva na djelovanju županija koja moraju biti jednake – ravnopravne, kao i sve jedinke, u svim svojim aspektima djelovanja.

I zbog toga, u Međimurskoj županiji kao regiji, i u Čakovcu, kao sjedištu regije, moraju biti smještena, kao i u Varaždinu, sva regionalna sjedišta državne vlasti, kako bi se osigurale jednake početne pozicije za sve, smatraju u MDS-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije