Vlada odustaje od outsourcinga: U planu model spin-off

Vlada je donijela konačnu odluku – odustaju od outsourcinga i odlučili su se za model spin-off. To znači da će oko 24 tisuće zaposlenika koji u bolnicama, školama i ostalim javnim ustanovama rade na poslovima koji nisu osnovna djelatnost (čišćenje, kuhanje, spremanje), biti prebačeno u novo trgovačko društvo u državnom vlasništvu.

Vlada tvrdi da nitko neće ostati bez posla i da će u novu tvrtku, koja bi se trebala osnovati početkom iduće godine ući sa identičnim ugovorima o radu koje imaju i danas. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić procjenjuje da će u prvoj fazi ostvariti uštedu od oko 280 milijuna kuna na godišnjoj razini, a najveći prostor su uštede za objedinjenu javnu nabavu i racionalizaciju poslovanja budući da barem na početku na plaćama neće moći uštedjeti ništa.

U tu novu mega državnu tvrtku neće ući svih 24 tisuće radnika odjednom nego će proces ići u fazama. Tako će u novu tvrtku posljednji prijeći radnici iz zdravstvenog sustava. Inače od 26.500 zaposlenih u javnom sektoru što obavljaju poslove koji nisu osnovna djelatnost, jedan dio neće prijeći u tu novu tvrtku. Riječ je o zaposlenima u djelatnosti zaštite koji će se prebaciti u postojeće državno društvo AKD zaštita. Vozači zaposleni po raznim agencijama i ministarstvima prijeći će u jedinstvenu službu, tzv. zajedničku službu na razini Ureda za opće poslove Vlade i Sabora.

Iako u Vladi tvrde da su se za spin-off model odlučili zbog toga što je to najmanje stresno za radnike, teško se oteti dojmu da su takvu odlulku donijeli jer je ona najmanje stresna za njih same. Naime, sindikatima prikupljanje potpisa za Zakon o zabrani outsourcinga ide prilično dobro. Stoga su u Vladi vjerojatno procijenili da im se model outsourcinga više ne isplati gurati dalje.

Ipak, Vladi će trebati suradnja sa sindikatima i u realizaciji ovog spin-off modela zbog toga što će radnici u novu državnu tvrtku ulaziti sa postojećim plaćama pa će se dogoditi nepravda da primjerice dvije čistačice ili dva kuhara rade otprilike jednako, ali za nejednaku plaću. Taj problem Vlada bez suradnje sindikata vrlo teško može riješiti. U Vladi se nadaju da će sindikati sada pristupiti konstruktivnije jer su njihovu dosadašnju suradnju opisali nulom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije