MDS se zalaže za vraćanje Županijskog suda u Čakovec

U petak je održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici Međimurskog demokratskog saveza predstavili svoju inicijativu za vraćanje Županijskog suda u Čakovec.

Naime, na 3. sjednici Hrvatskog sabora 30. svibnja 2014. godine donesen je zaključak da se prihvaća Prijedlog Zakona o područjima i sjedištima sudova u prvom čitanju. Predloženi Zakon u cijelosti obuhvaća cijelu infrastrukturu pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj, od prekršajnih, općinskih pa do županijskih i ostalih sudova.

Ono što je dobro u tom prijedlogu, naglašavaju u MDS-u, je da Zakon, za razliku od prije predložene reforme pravosuđa, predlaže ostanak Općinskog i Prekršajnog suda u Čakovcu. Ono što je za MDS neprihvatljivo je da je Zakonom predviđeno daljnje postojanje Županijskog suda u Varaždinu, sa stalnim službama u Čakovcu i Koprivnici.

S obzirom da je usvajanje ovog Zakona u drugom čitanju, koje uskoro slijedi, posljednja mogućnost da se Županijski sud vrati u Čakovec, MDS je pripremio amandmane na taj Prijedlog Zakona koje će uputiti Vladi RH, Ministarstvu pravosuđa i međimurskim saborskim zastupnicima. Ovaj njihov zahtjev u skladu je s Deklaracijom o jedinstvenosti Međimurske županije u kojoj se izričito zahtijeva povratak preseljenih institucija natrag u Međimurje.

Samu inicijativu detaljno je obrazložio Željko Pavlic, predsjednik MDS-a. – Nadamo se da će Ministarstvo i Vlada RH imati razumijevanja i usvojiti naše amandmane, kako bi se Županijski sud vratio u Čakovec, kao što je imala razumijevanja za formiranje još jednog, novog, Trgovačkog suda i to onog u Pazinu – rekao je Pavlic.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije