HRAST: “Kako do učinkovite državne uprave i socijalne pravde?”

U organizaciji županijske podružnice Hrasta – pokreta za uspješnu Hrvatsku, 6. svibnja 2014. u zgradi Scheier u Čakovcu održana je tribina na temu “Kako do učinkovite državne uprave i socijalne pravde?”.

O temi su govorili mr. sc. Hrvoje Šlezak, predsjednik županijske podružnice Hrasta za Međimurje i Ladislav Ilčić, prof. – predsjednik stranke Hrast i kandidat Hrasta na listi Saveza za Hrvatsku na predstojećim izborima za zastupnike u Europskom parlamentu.

– Moguća ali neučinkovita rješenja preustroja državne uprave valja razlikovati od onih koja u središte stavljaju čovjeka i vrednuju njegovo vrijeme i novac. Za razliku od mnogih komercijalnih operatera i konzumentskih tvrtki koji nekontrolirano raspolažu i iskorištavaju privatne podatke pojedinaca, država kao da se u informatičkoj eri uopće ne snalazi.

Spori državni aparat potrebno je žurno iskoordinirati dobrim informatičkim sustavom. Tada će i država u obradi dokumentacije suvremeno raspolagati podacima na korist i zadovoljstvo svih građana – rečeno je na okruglom stolu. 

Moguće rješenje za postizanje oba cilja – učinkovite državne uprave i pravednog modela socijalne politike – čelnici Hrasta vide u efikasnom povezivanju institucija unutar državne uprave te u angažiranju ljudskih resursa kojim raspolaže državni aparat u socijalnim projektima. Jedan od takvih primjera je projekt  socijalne trgovine koji Hrast podržava od početka – iskoristiti višak zaposlenih u javnoj upravi, izbjeći skupo skladištenje hrane kojoj se bliži rok trajanja, usmjeriti socijalnu pomoć na konkretne potrepštine i prema onima kojima je pomoć stvarno potrebna.

Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva te ozbiljna i investicijska politika države prema  obitelji kao temeljne odrednice razvoja društva i gospodarstva – glavne su smjernice Europskog kršćanskog političkog pokreta čija je Hrast članica. Iznesene su činjenice o utjecaju europske politike na život običnih građana te je u skladu s time istaknuta i važnost biranja vjerodostojnih predstavnika hrvatskog naroda u Europski parlament. Zanimljiva se diskusija vodila o problematici sredstava dobivenih iz europskih fondova, koje su zapreke za kandidiranje projekata i kako ih riješiti.

Članovi i prijatelji Hrasta su na tribini i svojim dolaskom i svojom diskusijom potvrdili optimizam vezan uz političko angažiranje malog čovjeka u vremenima kada frustracija i gnušanje prema postojećoj političkoj sceni dosiže svoj vrhunac – ni jedni ni drugi, ni lijevi ni desni, svi su u politici isti, pohlepni proždrljivci državnih sredstava, maskote indiferentne prema narodu koji bira vlast.

Najnovije