Milanović smijenio ministra Linića!

– Ne vidim više mogućnost za nastavak suradnje s ministrom Linićem – rekao je premijer Milanović na konferenciji za novinare. – To je politička odluka – rekao je Milanović koji se požalio jer je Linić prvo objavio odgovor na internetu, a potom ga rekao njemu. – Riječ je o pogrešci na štetu državnog proračuna – rekao je Milanović. Za novog ministra financija bit će predložen zamjenik ministra Linića, Boris Lalovac.

– Povjerenje je ozbiljno narušeno. Zahvaljujem ministru Liniću za doprinos Vladi – rekao je Milanović te dodao kako takve stvari moraju biti čiste te da su izbori bitni, ali su čiste ruke još bitnije. – Nisam bio zadovoljan Linićevim odgovorom. Moji kriteriji su očito drugačiji. O sastanku s Linićem ne želim govoriti – kazao je Milanović. Kazao je da ne može voditi kazneni postupak, ali da može političku istragu. Za Lalovca je kazao da je obrazovan i mlad stručnjak koji poznaje sve procese i posao može početi raditi odmah.

Naglasio je da su predstečajne nagodbe diskrecijski postupak. – Država se ne može oštećivati i tu se ne može govoriti o očuvanju radnih mjesta – kazao je Milanović te se vratio i na slučaj Šegon u kojem, tvrdi, Linić nije vidio problem da njegov pomoćnik uzme taj kredit.

– Čekao sam odgovor, a do toga nije došlo. Tražio sam od ministra da ga smijeni i na kraju sam to morao učiniti ja – rekao je Milanović te dodao da je Linić nastvaio govoriti o Šegonu kao žrtvi. Potvrdio je da se u slučaju Spačva radi o grešci na štetu državnog proračuna. – Čekao sam odgovor, a do toga nije došlo. Tražio sam od ministra da ga smijeni i na kraju sam to morao učiniti ja – kazao je Milanović.

Premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić jutros su, kako neslužbeno doznajemo, obavili razgovor u četiri oka.

Ministar financija Slavko Linić izašao je iz Banskih dvora u 9.25. Okupljenim novinarima nije želio reći ništa osim što je ljubazno pozdravio s “dobar dan”. Nekoliko minuta prije 10 sati u Banske dvore došao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji nije želio reći apsolutno ništa vezano uz smjenu ministra financija, a nije želio reći niti tko će biti novi ministar.

Milanović je u jutrošnjem razgovoru tražio od Linića da mu pojasni kako je u sklopu predstečajne nagodbe za Spačvu država priznala procjenu nekretnine koja je za 27 milijuna kuna veća od procjene vinkovačke Porezne uprave.

Linić nije dao odgovor kojim bi Milanović bio zadovoljan

Linić, doznajemo, nije dao odgovor kojim bi Milanović bio zadovoljan pa je vrlo izvjesno da će premijer danas objaviti njegovu smjenu. Linić je, navodno, inzistirao na tome da je sud potvrdio predstečajnu nagodbu pa time i procjenu nekretnine, dok Milanović ističe da je procjena zemljišta koje je Spačva dala državi pod račun za porezni dug od 6 milijuna kuna, na koliko ju je procijenila vinkovačka porezna, potvrđena i od procjenitelja Erste banke.

Navodno je Milanović Liniću stavio pod nos činjenicu da je sisačka županica Marina Lovrić Merzel u pritvoru zato što je Porezna uprava procijenila nekretninu koju je kupovala za Hitnu pomoć na 100 kuna po kvadratu, dok je u Vinkovcima Linić priznao procjenu od 600 kuna po kvadratu.

Izvor iz Vlade tvrdi kako je premijer Liniću dao šansu da objasni situaciju i nastavi raditi svoj posao. Čini se, međutim, da sukob koji traje već dugo, a erumpirao je s aferom Šegon, završava razlazom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije