Ostojić: U Čakovcu regijski centar invervencijske kardiologije

O gorućoj današnoj temi koja je odjeknula medijima je o ukidanju besplatnih baterije za slušne aparate, o čemu se danas osvrnuo i ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je bio u posjetu Međimurskoj županiji gdje je razgovarao o bitnim temama po pitanju zdravstvenog sustava u kod nas.

– Riješili smo problem u 36 sati. Sva djeca do 18 godine života i sve osobe do završetka redovitog školovanja neće morati plaćati baterije za slušne aparate – rekao je u Čakovcu ministar zdravlja Rajko Ostojić. Opovrgnuo je da je smanjeno financiranje transplantacijskog programa.

– Nismo smanjili financiranje ni za jednu kunu. Postoje mjesečne oscilacije u godini, i sad je jedna od tih. Ne dvojim da ćemo zahvaljujući prvenstveno humanosti naših ljudi, koji su naučili davati i darovati organ, i organiziranosti sustava, i dalje biti pri vrhu svjetskog zdravstva – istaknuo je i dodao da je sustav proširen i na područje jugoistočne Europe.

 – Referentni smo centar za transplantaciju Svjetske zdravstvene organizacije. Pacijenti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a vjerujem i iz Makedonije, dolaze na operacije i transplantacije u našu državu – rekao je Ostojić.

Komentirajući funkcionalno spajanje varaždinske i čakovečke bolnice ministar Ostojić rekao je kako se ništa bitno neće promijeniti. Funkcionalnim spajanjem ne gubi se pravna osobnost, bolnica ostaje tu gdje je sada.  Ostojić se zahvalio liječnicima i sestrama na izvrsno obavljenom poslu te je izvjestio kako je ono što su već ranije dogovorili sanacijski upravitelj čakovečke bolnice Miroslav Horvat, župan Matija Posavec i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, da se ovdje napravi centar intervencijske kardiologije za sve tri sjeverne županije! Ministar je obećao novi angiografski uređaj, novi CT te spomenuti intervencijski kardiološki centar, i to do kraja godine.

– Dogovorili smo da se donese suglasnost za preraspodjelu decentraliziranih sredstava u iznosu od 1.5 milijuna kuna koja će biti namijenjena za adaptaciju prostora, u šestom mjesecu krenuo bi natječaj za nabavku opremu u iznosu od 9 mijuna kuna, a do kraja godina bi sve trebalo biti završeno – rekao je župan Posavec.

Ministar je govorio i o sanaciji duga bolnice koji je veći od 100 miljuna kuna, a ministarstvo bi trebalo taj cjelokupni iznos platiti 2. svibnja ove godine. Međimurska županija iz vremena izgradnje novog paviljona duguje još 8 milijuna kuna koliko je sufinancirala taj projekt, a o sudbini tog duga znat će se unutar 48 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije