MDS Peticija za Međimurje u Prelogu

Međimurski demokratski savez pokrenuo je prikupljanje potpisa za Peticiju za očuvanje ravnopravnosti i jedinstvenosti Međimurske županije. Potpisi će se skupljati i na određenim mjestima, štandovima, a prvo mjesto za skupljanje potpisa, izvan Čakovca, bilo je na tržnici u Prelogu protekle subote 29. ožujka.

I ovaj put, svojim potpisom, potporu Peticiji dale su brojne Međimurke i Međimurci, kojima ovim putem MDS zahvaljuje na podršci. Sljedeća mjesta za prikupljanje potpisa biti će u Murskom Središću, u četvrtak, 3. travnja od 9 do 12 sati, u Donjem Kraljevcu, u petak 4. travnja od 9 do 12 sati i na čakovečkom Jugu – Betex , u subotu 5. travnja od 9 do 12 sati.


Zbog čega MDS pokreće prikupljanje potpisa za Peticiju?

Naime, dana 28. 11. 2013. godine, na prijedlog MDS-a, Skupština Međimurske županije jednoglasno je usvojila Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije i regionalnom razvoju. U Deklaraciji se, između ostalog zahtijeva: “Međimurje je povijesna regija, i kao takva mora ostati u bilo kakvoj budućoj reorganizaciji regionalne samouprave” i “Skupština posebno zahtijeva hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca u Varaždin i povratak preseljenih institucija natrag u Međimurje”.

Na žalost, inicijative o preseljenju sjedišta državnih ureda iz Međimurja nisu prekinute, već su one dobile konkretne i zakonske oblike u Zakonu o sustavu državne uprave i Prijedlogu reorganizacije pravosudnog sustava. Stav je MDS-a da u Međimurskoj županiji kao regiji, odnosno u Čakovcu kao sjedištu regije, moraju biti smještena sjedišta svih državnih institucija.

Preseljenjem sjedišta državnih institucija u druge  županije, Međimurje i njegovi stanovnici bi se našli u podređenom i diskriminirajućem položaju, a novom upravnom i pravosudnom regionalizacijom, mogli bi se steći uvjeti za neki novi teritorijalni regionalni ustroj, u kojem bi Međimurje, zbog novostvorenog podređenog položaja, moglo izgubiti status županije.

– S obzirom da inicijative o preseljenju sjedišta državnih institucija nisu obustavljene, već su dobile konkretne i zakonske okvire, što je u suprotnosti s Deklaracijom o jedinstvenosti Međimurske županije i njezinim zahtjevima, MDS pokreće prikupljanje potpisa za Peticiju za očuvanje ravnopravnosti i jedinstvenosti Međimurske županije, koju će uputiti Vladi RH.
MDS poziva stanovnike Međimurja da svojim potpisom daju novu snagu Deklaraciji, jer će svaki potpis biti dodatni argument za ostvarenje njezinih zahtjeva – naglašava predsjednik MDS-a Željko Pavlic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije