Darko Horvat: “Bolnica u Čakovcu mogla bi ostati bez dva odjela”

– Zamislite 20-godišnjeg mladića kojem je transplantiran bubreg i oporavlja se na kirurgiji, a pored njega leži u umirućim mukama 90-godišnjak, s metastazama, s nekom od potencijalnih infekcija…

Takav scenarij nudi pompozno i dugo najavljivani “master plan” hrvatskih bolnica, koji će u hrvatskim bolnicama usred jednog odjela malo nagurati krevete s drugih odjela, a zdravom logikom ničime ne spadaju u onaj prvi – nabrajao je nelogičnosti akademik Željko Reiner na konferenciji za novinare u međimurskom HDZ-u.

– Ovo je još jedno u nizu lutanja aktualne Vlade i potpuni gubitak vizije kako bi hrvatsko zdravstvo trebalo izgledati. Iskreno se nadam da će “master plan” uskoro doživjeti sudbinu smjenskog rada! – poručio je akademik Željko Reiner, upozorivši da bolnice nisu samo kreveti, već i briga o pacijentima, a ovime se, nažalost, ne vodi briga o njima. Iz dokumenta je nemoguće zaključiti kako uštedjeti, a zdravstvena usluga past će na niske grane.

– Kada sam vidio tih 30-ak stranica općenitih rečenica, sa 140 stranica nekakvih tabelica s brojkama koje se stalno ponavljaju, osjetio sam strašno razočarenje i upitao se pa tko je to sastavio?, ističe Ž. Reiner, dodajući da hrvatsko zdravstvo ovime može samo izgubiti a ništa dobiti, liste čekanja će se još povećati, a sve će se lomiti preko leđa pacijenata. Zaključio je kako ima toliko nelogičnosti i nepovezanosti u tzv.master planu da je žalosno kako se ministar zdravlja uopće može s nečim takvim složiti.

Prema riječima rukovoditelja djelatnosti kirurgije iz čakovečke Županijske bolnice, dr. Roberta Grudića, ovoj se bolnici planira smanjuje akutnih kreveta za 30 posto, a oboljelih je sve više.

– Sve ide na uštrb pacijenata. Ne postoji, primjerice, logistika da nakon operacije i jednodnevne bolnice netko dalje brine o pacijentu, osim da se liječnika i sestara “igraju” oni koji će s pacijentom biti kod kuće, ako pacijent takve ima. Ovim master planom doći će do smanjenja medicinskog osoblja u bolnicama, a ionako nam već fale liječnici i sestre, istaknuo je.

– Bolnica u Čakovcu građena je vlastitim angažmanom Međimuraca, a “oteta” im je pod krinkom sanacijskog programa u kojem je došlo do dodatnih 6 milijuna kn duga. Prema vladajućima, bit će nam vraćena nakon otprilike tri godine s puno većim dugom i općenito jadnijom slikom – zaključio je predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat. Dodao je kako se boji da bi bolnica u Čakovcu mogla ostati bez minimalno dva odjela.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije