MDS-ova Peticija za Međimurje

S obzirom da su inicijative o preseljenju sjedišta državnih institucija iz Međimurja dobile konkretne i zakonske okvire, što je u suprotnosti s Deklaracijom o jedinstvenosti Međimurske županije, MDS pokreće prikupljanje potpisa za Peticiju za očuvanje ravnopravnosti i jedinstvenosti Međimurske županije koju će uputiti Vladi RH. Predsjednik MDS-a Željko Pavlic pokretanje peticije pojasnio uz sljedeće obrazloženje.

“Naime, 28.11.2013. godine, na prijedlog MDS-a, Skupština Međimurske županije jednoglasno je usvojila Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije i regionalnom razvoju. Deklaracija je bila reakcija na ondašnje inicijative i prijedloge zakona i ustavnih promjena, koje su mogle, i još uvijek mogu, rezultirati negativnim posljedicama na regionalni status Međimurske županije.

Tako je Zakonom o regionalnom razvoju predložena podjela Hrvatske na pet planskih i četiri urbane aglomeracije, a svaka od tih planskih jedinica imala bi Partnersko vijeće čije bi odluke zadirale u samostalnost županija i narušavale njihovu regionalnu autonomiju. Predloženim promjenama Ustava RH, Hrvatska bi dobila dvije razine regionalne samouprave: županije i regije, a amandmanima je čak i predloženo da se Hrvatska podijeli u 5 – 6 regija među kojima ne bi bilo Međimurske regije. Već prije, Zakonom o područjima i sjedištima sudova, sjedište Županijskog suda je iz Čakovca preseljeno u Varaždin, a u čakovcu je ostala Stalna služba.

Slijedom toga u Deklaraciji se posebno ističe i zahtijeva: “Međimurje je povijesna regija, i kao takova mora ostati u bilo kakovoj budućoj reorganizaciji regionalne samouprave.” i “Skupština posebno zahtijeva hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca u Varaždin i povratak preseljenih institucija natrag u Međimurje.”

Na žalost, unatoč usvojenoj Deklaraciji, inicijative o iseljenju sjedišta državnih institucija iz Međimurja nastavljaju se i dalje i dobivaju i formalne i zakonske okvire:

14.1.2014. godine u Ministarstvu pravosuđa predstavljen je dokument Pravci reorganizacije pravosudnog sustava u čijem je sadržaju i Nova karta pravosudnih institucija, kojom je predviđeno da se i sjedišta Općinskog i Prekršajnog suda i Državnog odvjetništva premjeste iz Čakovca  u Varaždin. U Čakovcu ostaju ispostave, odnosno Stalne službe.

28.2.2014. godine u Hrvatskom saboru održano je prvo čitanje Zakona o sustavu državne uprave kojim se Hrvatska dijeli u pet upravnih regija – Ureda državne uprave. Regije nisu navedene pod imenima, već po brojevima. Međimurska županija bi spadala u Ured državne uprave V. zajedno sa Varaždinskom, Koprivničko-križevačkom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom. O sjedištu u kojem će biti smješten glavni ured, još nije odlučeno, a u ostalim županijama ostat će Jedinstveno upravno mjesto.

MDS ne prihvaća ove prijedloge i smatra ih suprotnim Deklaraciji o jedinstvenosti Međimurske županije. Zahtijevamo da u Međimurskoj županiji kao regiji, odnosno u Čakovcu kao sjedištu regije, moraju biti smještena sjedišta svih državnih institucija. Preseljenjem sjedišta državnih institucija u druge županije, Međimurje i njegovi stanovnici našli bi se u podređenom i diskriminirajućem položaju, a novom upravnom i pravosudnom regionalizacijom, mogli bi se steći uvjeti za neki novi teritorijalni regionalni ustroj, u kojem bi Međimurje, zbog novostvorenog podređenog položaja, moglo izgubiti status regije.

S obzirom da, dakle, inicijative o preseljenju sjedišta državnih institucija nisu obustavljene, već su dobile konkretne i zakonske okvire, što je u suprotnosti s Deklaracijom o jedinstvenosti Međimurske županije i njezinim zahtjevima, MDS pokreće prikupljanje potpisa za Peticiju za očuvanje ravnopravnosti i jedinstvenosti Međimurske županije koju će uputiti Vladi RH.

Međimurke i Međimurci moraju dobiti priliku da iznesu svoj stav o ovoj problematici, o ovom “međimurskom pitanju”, a ova peticija će im to omogućiti. Aktivisti MDS-a će već od subote skupljati potpise po Međimurju, a prvi štand za skupljanje potpisa bit će postavljen u subotu, 22. ožujka na Trgu Republike u Čakovcu u vremenu od 9 do 12 sati.”, naglasio je Pavlic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije