Referendum u Goričanu uspio: Ništa od izgradnje kompostane!

Danas se u Goričanu održao lokalni referendum oko izgradnje kompostane u poljoprivredno gospodarskoj zoni istočno od Goričana. Jutros u 7 sati otvorena su tri glasačka mjesta koja su bila otvorena do 19 sati.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li protiv izgradnje kompostane i popratnih sadržaja u Goričanu označene u Detaljnom planu uređenja poljoprivredno gospodarske zone istočno od Goričana na građevnoj čestici komunalno servisnih djelatnosti (oznaka K3) Općine Goričan?

Referendum je provelo Povjerenstvo za provedbu lokalnog referenduma u Općini Goričan. Prema prvim neslužbenim razultatima od 2418 birača koja su imala pravo glasa njih 1359 odazvalo se referendumu što je 56,2 posto. U glasačkim kutijama bilo je 1328 listića – 1326 važećih i 32 nevažeća. Od birača koji su izašli na referendum 1264 je bilo PROTIV, A 61 ZA. Time je referendum prošao jer je glasovalo više od polovice upisanih birača, a velika većina njih bila je protiv kompostane.

Podsjetimo, Općinsko vijeće Općine Goričan je većinom glasova dalo zeleno svijetlo za izgradnju zajedničke kompostane za donji dio Međimurja. Poslije takve odluke okupila se skupina od nekoliko mještana u građanskoj inicijativu “Za čisti Goričan” koja se protivi izgradnji kompostane. Krenuli su u prikupljanje potpisa za peticiju i raspisivanje referenduma.

Prikupili su 833 potpisa što iznosi 34,7 % ukupnog biračkog tijela općine Goričan čime su se stekli svi zakonski uvjeti pokretanja postupaka za raspisivanjem referenduma. Nezanemariv je i podatak da će trošak referenduma platiti sami građani putem općinskog proračuna u kojem je za tu namjenu predviđeno 100 tisuća kuna. Koliki će stvarni trošak biti, bit će poznato nakon referenduma.

Inače, prvi lokalni referendum u Goričanu prošao je mirno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije