Gradovi i općine moraju imati osobe koje kontroliraju nepravilnosti

Znate li da u gradovima i općinama postoje “osobe zadužene za nepravilnosti”? Na službenim općinskim stranicama Općine Domašinec pronašli smo dokument pod nazivom “Izvješće o nepravilnostima za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2013.”, u kojem se kao osoba odgovorna za nepravilnosti navodi Dragutin Furdi. Naveden je i broj telefona, pa smo ga odmah nazvali, kako bismo ga priupitali za kakve je to nepravilnosti odgovoran? I je li zbog njih možda odgovarao?

– Čujte, ne znam vam baš puno o tome, nazovite načelnika Lisjaka. On je ljubazan čovjek, sve će vam objasniti – kaže D. Furdi, koji se navodi i kao potpisnik tog dokumenta. Sve su stavke prazne, a na kraju, na četvrtoj stranici, samo piše da “nije bilo zaprimljenih obavijesti o nepravilnostima”. Nazvali smo odmah i načelnika, no on nije bio dostupan. Djelatnicu u Općinskoj upravi zamolili smo da nam potraži broj telefona predsjednika Općinskog vijeća. – Evo broja, predsjednik se zove Dragutin Furdi – ljubazno će on. Da, onaj isti Dragutin Furdi, zadužen za nepravilnosti.

U općinama sve glasnije prigovaraju zbog birokracije. Načelnik Donjeg Vidovca Josip Grivec kaže da je riječ o još jednoj obvezi nametnutoj jedinicama lokalne samouprave. Zakonom je propisano da čelnici imenuju osobu koja će “zaprimati obavijesti o nepravilnostima i sumnjama na prijevaru ili samostalno poduzimati radnje protiv nepravilnosti i prijevara”!

Čelnici gradova i općina izvješća moraju na internetu ili na oglasnoj ploči objaviti podatke o toj osobi koja će, dozna li za nepravilnosti u trošenju proračunskog novca, o tome obavijestiti Državno odvjetništvo i nadležno tijelo za nepravilnosti i prijevare u Ministarstvu financija. Nakon nekoliko godina prilagodbe, ovo je prvi put da se izvješća objavljuju. Makar i gotovo prazna.

– To je nešto vezano uz EU, trebalo se uskladiti s propisima. Ako se tako nastavi, morat ćemo zaposliti osobu koja će samo popunjavati forumulare, izvješća i druge dokumente koje od nas traže ministarstva i državne ustanove – ogorčen je Grivec. Je li kod njih, pitamo, dosad bila prijavljena neka nepravilnost? Odnosno, jesu li sami sebe prijavili Ministarstvu? Kaže da su u izvješću priznali da nisu baš svaki put izdavali narudžbenice za neke sitnije stvari, poput slavine za vodu koju su kupili u trgovini.

– Jedno vrijeme se govorilo da te narudžbenice ne trebaju, a sad ipak trebaju. Zatrpavaju nas papirima za koje ne znamo da li ih itko uopće čita. Ispunjavamo hrpe papira, koji ništa ne nose – ističe Grivec. S druge stranke, kad neko ministarstvo raspiše natječaj za dodjelu novca, često se, upozoravaju načelnici, odredi rok od samo dva tjedna, nedovoljno za pripremu projekata za milijunske investicije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije