Izaslanstvo MDS-a kod predsjednika Josipovića o regionalnom ustroju

Izaslanstvo Međimurskog demokratskog saveza u satavu Željko Pavlic, predsjednik MDS-a, Zlatko Bacinger, predsjednik Vijeća MDS-a i Josip Požgaj, potpredsjednik MDS-a, zajedno sa kolegama iz Primorsko-goranskog saveza, posjetilo je predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića.

Razlog održavanja ovog susreta bilo je upoznavanje predsjednika Josipovića sa stavovima MDS-a i PGS-a o aktualnim prijedlozima promjene Ustava RH, pogotovo onog dijela vezanog za regionalnu samoupravu. Predstavnici MDS-a i PGS-a iznijeli su svoj stav da se u ove promjene Ustava ušlo prebrzo, bez kvalitetnih priprema i sa prekratkim rokom za javnu raspravu.

Mišljenja su da predložena rješenja koja reguliraju regionalni ustroj nisu prihvatljiva, jer se tim aktualnim prijedlozima promjena Ustava uvodi još jedna razina regionalne samouprave. Naime, Ustav sada definira da su jedinice područne (regionalne) samouprave županije. Promjenama Ustava status regije imale bi županije i (novopredložene) regije. Hrvatska bi tako imala, kao jedina država u Europi, dvije razine regionalne samouprave.

Stav je MDS-a i PGS-a da je Hrvatska danas, na žalost, presiromašna država da bi mogla financirati dvije razine regionalne samouprave: 20 postojećih županija i najmanje 5 novih regija. Oni se zalažu za podjelu RH na 5 do 8 županija, što je moguće u okviru postojećeg Ustava i Zakona, s tim da Međimurska županija zadrži (na temelju geografskih, povijesnih, kulturnih, gospodarskih kriterija) postojeći status županije.

Zbog toga su predstavnici MDS-a predsjedniku Josipoviću predstavili sadržaj Deklaracije o jedinstvenosti Međimurske županije, koju je na prijedlog MDS-a jednoglasno usvojila Skupština Međimurske županije, a u kojoj se ističe zahtjev da Međimurska županija zadrži najviši status regionalne samouprave. Predsjednik Josipović pažljivo je saslušao primjedbe i prijedloge predstavnika MDS-a i PGS-a, te predložio da se oni uključe u javnu raspravu o promjeni Ustava RH, koju  je on već najavio, kako bi ustavne promjene bile što kvalitetnije. 

Izaslanstvo MDS-a uručilo je predsjedniku Josipoviću i simbolične poklone. Umjetničku sliku Franje Mustača iz Svete Marije, na kojoj je naslikan jedan od simbola Međimurja, toranj utvrde Zrinskih u Čakovcu i reprint Zbirke napjeva iz Međimurja dr. Vinka Žganca, u izdanju MH iz Čakovca, koju je predsjednik Josipović, kao glazbenik, također sa zadovoljstvom primio.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije