Kovač predstavio projekt aglomeracije Čakovec vrijedan 37 milijuna eura

Danas je održana konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, njegov zamjenik Mario Medved te načelnik Općine Nedelišće Darko Dania javnost detaljnije upoznali s projektom “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec”, ali i budućim projektima.

Investicija vrijedna 37 milijuna eura

Gradonačelnik je objasnio što ova investicija vrijedna oko 37. 000.000 eura donosi gradu, kako vezano za gospodarenje vodama i odvodnjom, tako i za očuvanje okoliša koje je isto tako važna karika u razvoju grada, posebice od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ovaj projekt samo je jedan u nizu projekata očuvanja okoliša u čemu je Čakovec, zahvaljujući i zbrinjavanju otpada, jedna od vodećih sredina u Hrvatskoj.

Projekt otvara nove mogućnosti za razvoj gospodarstva jer uređeni sustav odvodnje pridonosi novim investicijama, a na projektu će raditi tvrtke iz Međimurja.

Projekt je sufinanciran iz fondova EU 73%, Hrvatskih voda 10%, resornog ministarstva 10%, dok jedinice lokalne samouprave financiraju preostalih 7%. Uz Grad Čakovec u projektu koji će obuhvatiti rekonstrukciju kanalizacijske mreže te rekonstrukcije kolektora na područjima jedinica lokalnih samouprava sudjeluju i općine Nedelišće, Šenkovec, Sveti Juraj na Bregu, Strahoninec i Pribislavec.

Projekt je podijeljen na 19 zasebnih manjih projekata od čega je 15 projekata vezano za područje Grada. Jedan od tih projekata je proširenje i modernizacija pročistača s 2. na 3. stupanj čime će se omogućiti odvajanje fosfora i dušika iz otpadnih voda.

Nastavak provjekta izgradnje pješačko-biciklističke staze na dionici Slemenice-Mačkovec-Šenkovec

Zamjenik gradonačelnika Mario Medved osvrnuo se i na nastavak projekta izgradnje pješačko-biciklističke staze na dionici Slemenice-Mačkovec-Šenkovec gdje je sada izabran najpovoljniji ponuđač tj. zajednica ponuditelja Tegra i Pavlic Asfalt Beton koji će s izgradnjom početi kada to dopuste vremenske prilike. Rok za izvođenje predmetnih radova je tri mjeseca.

Izgradnjom Sjeverne obilaznice rasteretiti promet s područja užeg centra grada

Govora je bilo i o izgradnji Sjeverne zaobilaznice koja bi trebala rasteretiti promet s područja užeg centra grada i zaokružiti zaobilaznicu oko grada. Izgradnjom zaobilaznice znatno bi se smanjio ukupni promet kroz grad, naročito tranzitni. Procjenjuje se da će zaobilaznica na sebe preuzeti do 50% ukupnog prometa. Izgradnja će obuhvatiti i izgradnju dva nadvožnjaka, tri četverokraka raskrižja, jednog trokrakog te rekonstrukciju kružnog raskrižja na početku i završetku trase. Izgradnjom infrastrukture stvaraju se uvjeti za privlačenje novih proizvodnih investicija, a ujedno se i poboljšava kvaliteta života u gradu.

Izgradnja kanalizacijske mreže za naselja uz Dravu vrijednosti 8 milijuna eura

Planira se i izgradnja kanalizacijske mreže za naselja uz Dravu (Kuršanec, Šandorovec, Novo Selo na Dravi i Totovec) čija je procijenjena vrijednost 8 milijuna eura. Proveden je natječaj Međimurskih voda za konzultante za rad na tenderu za nadzor te izvođenje radova. Za konzultante je odabrana zajednica ponuditelja francuska tvrtka Safage i Rescon iz Čakovca. Priprema se dokumentacija za javnu nabavu koja se očekuje početkom ožujka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije