Balogu smanjili koeficijent plaće, a on reagirao prozivajući vijećnike ustašama

Zamjenik općinske načelnice iz redova nacionalnih manjina Željko Balog smatra da je izmjena i dopuna Odluke o osnovici i koeficijentu za obračun plaća općinskoj načelnici i njezinom zamjeniku “djelovanje Ustaškog pokreta na njega i njegovu naciju, odnosno čisti fašizam prema Romima”

Na 4. sjednici OV Pribislavec, održanoj u četvrtak na dnevnom se redu našla točka koja je podignula najviše prašine i gdje su od strane zamjenika općinske načelnice iz redova nacionalne manjine Željka Baloga pale teške riječi i optužbe.

Obrazlažući prijedlog izmjena i dopuna Odluke o osnovici i koeficijentu za obračun plaća općinskoj načelnici i njezinom zamjeniku, načelnica Višnja Ivačić kazala je kako su prije par mjeseci održani izbori za predstavnike lokalnih tijela samouprave na kojima je za zamjenika iz redova nacionalnih manjina izabran Željko Balog.

– Gospodin Balog se, kazala je Ivačić odlučio da taj posao želi obavljati profesionalno i ja to cijenim i poštujem. No, analizirajući nedavno financijsku situaciju i investicijska ulaganja u Općini Pribislavec, istaknula je načelnica, ali isto tako analizirajući i omjer raspona koeficijenata za načelnike prema Uredbi Vlade RH u kojem se koeficijent za općine od tri do pet tisuća stanovnika kreće od 1- 4,55, a moj je još iz prošlog saziva vijeća 1.6, došli smo do rezultata da je koeficijent kod zamjenika u Općini Pribislavec najveći mogući, odnosno osamdeset i pet posto od načelničkog. Stoga smo se s obzirom da je funkcija zamjenika nova funkcija koja se još treba prilagoditi radu i samoj efikasnosti posla i mi htjeli također prilagoditi novonastaloj financijskoj situaciji, ali isto tako i smanjiti raspon koeficijenta za obračun načelničke i plaće zamjenika s obzirom na složenost poslova. Htjela bi spomenuti i to, dodala je Ivačić, da će neto isplaćeni osobni dohodak koji će moj zamjenik Željko Balog dobiti, biti puno veći od onoga kojeg dobiva veliki broj zaposlenih u ovoj državi, a da ne govorimo o mirovinama ili onim građanima koji zarađenu plaću nisu vidjeli mjesecima.Ta bi plaća trebala, dakle u neto iznosu biti nešto viša od 3500 kuna – rekla je Ivačić.

Pale su teške riječi optužbe za fašizam i najava tužbe sudu za ljudska prava

S objašnjenjem donošenja izmjena i dopune Odluke o koeficijentu za novi obračun njegove i plaće općinske načelnice, zamjenik načelnice Željko Balog nije se složio, rekavši da je ovo samo još jedan put kojim ga žele dovesti pred zid gdje će on u znak protesta morati podnijeti neopozivu ostavku.

– Uvjerenja sam, kazao je Balog da će to učiniti i “moji” vijećnici. Bez obzira na sve, kao što sam već i rekao na aktualnih pola sata, dodao je zamjenik načelnice, ako je moja plaća probila proračun, onda sam stvarno oštetio ovu općinu. No, da smo stvarno demokrati onda bi svi trebali snositi dio tereta i ja osobno bi glasao za donošenje ovakve odluke, jer ako svi trpimo, moramo svi ponijeti isti, određeni dio tereta. Nakon podužeg izlaganja o tome kako se ovdje zapravo radi o nacionalnoj netrpeljivosti prema njemu kao Romu, a ne o stanju općinskih financija, zamjeniku načelnice Željku Balogu je od strane predsjednika Općinskog vijeća Elvisa Horvata prvo stiglo upozorenje da to izlaganje pokuša malo skratiti i da je vrijeme predviđeno za pitanje ili repliku ograničeno na dvije minute, nakon čega mu je i oduzeta riječ.

Potom je krenula lavina optužbi i prijetnji međunarodnim sudom.

– Smatram da je ovo djelovanje Ustaškog pokreta na mene i moju naciju, kazao je Balog, upozoravam vas da ću pokrenuti tužbu na Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava, a sada u znak protesta napuštamo ovo sjednicu. No, niti prilikom odlaska iz vijećnice Balog nije stao na optužbama.

– Ovo je čisti fašizam i provođenje organiziranog kriminala, dobacio je usput. Sjednica je tako nastavljena bez zamjenika općinske načelnice Željka Baloga i dvojice vijećnika Nezavisne liste pripadnika romske nacionalne manjine Biserka Horvata i Kristijana Baloga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije